- RubrikaRecepty

Zapečená cuketa, jogurtové řezy špaldovo-pohankové a i bezlepkové

22.4.2013

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Zapečená cuketa: 6 menších cuket, 4 rajčata, 1 velká cibule, 350g goudy v celku, oregano, sůl, olivový olej, zapékací mísu

Jogurtové řezy špaldové: 400 ml bílého jogurtu, 1 hrnek celozrnné špaldy, 1 hrnek hladké mouky, 1|2 hrnku pohankové krupice, 1 hrnek slunečnicového oleje, 1 hrnek přírodního cukru, 3 vejce, 1 PL citronové kůry, 1 1|2 vinného kamene (bezfosfátový kypřící prášek), hrst sušených meruněk, formu na dort a pečící papír

Pracovní postup:

Zapečená cuketa

Zapečená cuketa

– cukety omyjeme a podélně nakrájíme na 0,5 cm plátky
– rajčata nakrájíme na kolečka
– cibuli oloupeme a rozčtvrtíme a napříč vláknům nakrájíme na jemné proužky
– goudu nakrájíme na tenké plátky cca 4×8 cm (nejlépe sýrovým nožem nebo škrabkou na brambory)
– zapékací mísu vymažeme olejem
– na dno mísy rozložíme těsně vedle sebe plátky cukety
– přes cuketu rozložíme plátky sýru
– na sýr naskládáme v jedné vrstvě rajčata
– rajčata posypeme cibulí a oreganem
– vrstvu překryjeme opět sýrem
– na sýr naskládáme cukety a pak postupujeme viz. text nahoře
– poslední vrstva bude sýr
– jednotlivé zeleninové vrstvy můžeme ještě jemně osolit
– zapékáme při 180°C cca 30 minut

Zapečená cuketa

Jogurtové řezy špaldovo-pohankové

Jogurtové řezy

– 1 hodinu před pečením (nebo i den předem) nakrájíme sušené meruňky na drobné kousky a zalijeme je troškou vody
– všechny mouky promícháme v míse s pečícím práškem
– v jiné míse našleháme cukr s celými vejci
– přidáme citronovou kůru a olej
– dolijeme jogurt, promícháme
– po částech zapracováváme mouku do tekuté směsi
– formu vyložíme pečícím papírem
– těsto vlijeme do formy a na povrch naskládáme meruňky (můžeme i s vodou, ve které se namáčely)
– pečeme při 170°C přibližně 30 minut

bezlepková varianta:

Jogurtové řezy

– špaldovou mouku nahradíme 2 hrnky universální bezlepkové směsi Jizerka a 1|2 hrnkem pohankové krupice
– ostatní ingredience zůstávají ve stejném poměru

Dobrou chuť!

M M

Podobné články