- RubrikaRecepty

Vyzkoušeli jsme masopustní koblihy a dokonce i bezlepkové

13.2.2013

Než se pustíme do samotné přípravy koblih, připravíme si ráno nebo nejlépe den předem všechny ingredience i pracovní náčiní . Ideální je, aby vše mělo stejnou teplotu. Pokud totiž na poslední chvíli vytáhneme marmeládu z lednice, může nám krásně nakynuté těsto prudce ochladit a výsledek se projeví tak, že koblížky už dobře nenakynou a nezakulatí se při smažení.

Připrav si:

uvedené množství surovin je na cca 20 ks koblih

klasická variante: 0,5 kg hladké mouky, 250 ml mléka, 40 g přírodního cukru, 4 žloutky, 2 PL rumu, 50 g másla, 1 balíček sušeného droždí, citrónovou kůru z jednoho citrónu, špetku soli, 1 skleničku meruňkové marmelády, 0,5 l slunečnicového oleje na smažení

bezlepková varianta: mouku nahradíme 0,5 kg universální bezlepkové směsi na pečení od firmy Natural (ostatní ingredience zůstavají ve stejném množství)

 Na zpracování koblih budeme ještě navíc potřebovat tyto nástroje: hlubší hrnec s poklicí na smažení, váleček, vál, děrovanou naběračku, 2 špejle na otáčení koblížků při smažení, pařáček nebo cedník na odkapání smažených koblížků, papírové ubrousky

Pracovní postup:

– máslo rozpustíme, část mléka zahřejeme
– mouku nebo bezlepkovou směs prosyjeme přes síto, aby se provzdušnily
– v míse našleháme žloutky s cukrem, solí a citronovou kůrou
– přidáme rozpuštěné máslo, všechno mléko, rum a dobře našleháme
– mouku nebo bezlepkovou směs smícháme s droždím
– mouku přisypáváme do mísy po částech a důkladně ji promícháváme
– dobré hnětení je základem dobrého vykynutí
– těsto přikryjeme utěrkou a dáme vykynout na 1,5 hodiny do mírně!(30-40°C) teplé trouby

– připravíme si vál, váleček a hrnek na vykrajování
– vykynuté těsto si rozdělíme na 4 díly (vždy zpracováváme pouze 1 část, zbytek těsta dáme ještě s mísou do trouby)
– z těsta uděláme bochánek
– bochánek rozválíme na lehce pomoučeném válu na 1 cm silnou placku
– z placky vykrojíme hrnkem kolečka, která si pokládáme na lehce pomoučené prkénko
– zbylé okrojky opět uhněteme do bochánku a rozvalíme na placku
– když zpracujeme 1.polovinu těsta, začneme tvořit koblížky
– na polovinu koleček dáme do středu lžičku marmelády (okraj kolečka musí zůstat čistý)
– marmeládu přiklopíme druhým kolečkem a po celém obvodu stlačíme prstem kolečka k sobě
– poté opět hrnkem odkrojíme zbylé těsto po okrajích
– naplněné koblížky dáme opět na lehce pomoučené prkénko a vložíme je do teplé trouby na vykynutí (cca 30 minut)

Kynutí koblih

– nyní zpracujeme 2.díl těsta (viz. odstavec nahoře)

– koblížky, které kynou v troubě, po 15 minutách otočíme na druhou stranu
– do hrnce si nalijeme dostatek oleje (cca 5cm)
– olej postupně zahřejeme (ne prudce, mohl by se hned na začátku přepálit)
-připravíme si nádobu s pařáčkem, kam budeme odkládat usmažené koblížky
– do oleje po chvíli vložíme odkrojek těsta, pokud se začne smažit, má olej již správnou teplotu

Smažení koblih

– vykynuté koblihy z 1. dávky těsta vkládáme do oleje spodní stranou nahoru (dle objemu nádoby zvolíme počet koblih na smažení; nemají se dotýkat)
– hrnec hned přiklopíme a 1 minutu ho neotvíráme
– odklopíme hrnec a pokud jsou koblížky ze spodu již zlatavé, otočíme je syrovým těstem do oleje (nyní již hrnec nepřiklopujeme)
– osmažíme druhou stranu také do zlatova a děrovanou naběračkou koblihy vyjmeme a necháme je na pařáčku okapat
– okapané koblížky pokládáme na talíř vyložený ubrouskem, aby se odsál zbytek oleje
– tímto způsobem osmažíme i koblížky z 2. dávky těsta

Smažení koblih

– ještě teplé koblihy pocukrujeme a hned sníme nebo je dame vychladit, ale pozor, ať se vám neodkutálí k někomu, komu zavoní pod nos (jako v té pohádce o Koblížkovi)

Koblihy rozkrojené

Masopustní koblihy - klasické

Masopustní koblihy – klasické

Masopustní koblihy - bezlepkové

Masopustní koblihy – bezlepkové

Dobrou chuť!

inspirace v 50. let staré kuchařce „Kuchařka naší vesnice“, bezlepkovou variantu jsme testovali poprvé a povedla se i chutnala (viz. foto)

M M

Podobné články