Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.
Vaječný dort
– 4 vejce (uvařená natvrdo), 500ml kysané smetany, 150g rostlinného salámku Mozaika (produkt firmy Sunfood), 4 větší kyselé okurky, 150g Goudy, 250 ml zeleninovéhpo bujonu, 1 balení práškového Agaru (od firmy Natural)
– na dozdobení: 8 cherry rajčátek, 8 listů zeleného salátu (endivie, ledový salát, …), snítky čerstvých zelených bylinek (oregano, bazalka), 1 PL klíčků řeřichy, špalík Goudy nebo tenké plátky na sýrové růžičky, špetka chilli
– dortová forma
Aspik ze sóji
– 1 balení sójové drti, 1 kostička zeleninového bujonu Wurzl (je bez glutamanu), 1 balení sypkého Agaru (od firmy Natural), 2 stroužky česneku, 1 čl majoránky, špetka černého mletého pepře, sůl, olej
– na dozdobení: 2-4 vejce (uvařená natvrdo), 200g uzeného tofu, 4-8 ks kyselých okurek
– okurky, salámek, sýr a vejce nakrájíme na kostičky
– v míse opatrně smícháme nakrájené ingredience s kysanou smetanou (pozor, abychom nerozdrobili žloutky)
– slijeme přes sítko sladkokyselý nálev z okurek
– odměrkou si změříme množství nálevu a zbytek objemu doplníme bujonem nebo osolenou studenou vodou (potřebujeme cca 400 ml nálevu výraznější chuti, protože tekutinu ještě v závěru rozředíme smetanou)
– odlijeme trochu studeného nálevu do hrnku a promícháme ho s agarem
– zbylý nálev zahřejeme a jakmile začne vařit, přilijeme za stálého míchání nálev s agarem
– tekutinu již necháme jen opět dojít k varu a pak už nevaříme
– horký nálev hned promícháme s vaječnou směsí v míse a hned přelijeme do dortové formy (je důležité mít vše předem nachystáno, agar ve studené smetaně tuhne opravdu rychle)
– na servírovací tác si rozprostřeme salátové listy
– vychladlý vaječný dort (cca po 2 hodinách) vyjmeme z formy a přemístíme na tác s připraveným salátem
– cherry rajčata rozpůlíme a rovnoměrně rozmístíme po obvodu dortu
– sýrovou špachtličkou nebo škrabkou na brambory odkrojíme tenké plátky sýru, které zarolujeme do tvaru růžiček a zapíchneme do dortu
– růžičky jemně posypeme špetkou chilli
– zelenými bylinkymi dozdobíme střed a okraje dortu
– v 1 l vroucí osolené vody uvaříme sójovou drť (cca 20 minut)
– drť slijeme, po vychladnutí vymačkáme přebytečnou vodu
– vejce rozpůlíme a naaranžujeme žloutkem dolů na 2 připravené větší hlubší talíře (nebo jiné formy)
– okurky rozpůlíme a podélně nařežeme (ne až do konce) tak, abychom ve formě vytvořili vějířek
– tofu nakrájíme na kostičky, které pak zamícháme do sójové směsi
– rozpálíme olej, přisypeme majoránku, pepř a utřený česnek
– jakmile se rozvine vůně koření a česneku (nepřepálit), přidáme tofu a vařenou drť
– směs promícháme a 5 minut orestujeme
– v 500ml vody uvaříme bujon
– v trošce studené vody rozmícháme agar
– do vroucího bujonu vlijeme vodu s agarem a bujon opět přivedeme k varu
– ještě vroucí bujon vlijeme do směsi se sójovou drtí, promícháme a hned vlijeme do připravených forem (pomalu, abychom si nesešoupli aranžmá z vajec a okurek)
– dostatečně vychladnutý aspik opatrně prstem oddělíme od stěn, shora ho přiklopíme tácem a otočíme „vzhůru nohama“
– lehkým potřesem se aspic od formy stejnoměrně oddělí
– aspik můžeme servírovat s jemně nakrájenou jarní cibulkou nebo šalotkou a lehce pokapaný jablečným nebo vinným octem
Dobrou chuť!
Nezapomeňte vyzkoušet také naší bezvaječnou velikonoční nádivku!