Sháníte tipy na velikonoční menu? Vyzkoušejte naše recepty. Tentokrát si vyzkoušíme dva způsoby velikonočního copu.
– těsto: 550g polohrubé mouky, 100g přírodního cukru, 100g másla, 250ml mléka, 3 žloutky,
1 balení sušeného droždí, špetka soli, 1 PL citrónové kůry; dortovou formu – průměr 32 cm, větší zavařovací sklenici
– bezlepkové těsto: 200g Jizerky(uni. bezlepková směs), 100 ml mléka, 25g másla, 30g cukru,
1 žloutek, 1|2 balení sušeného droždí, 1|2 PL citrónové kůry, špetka soli; dortovou formu průměr 20 cm, menší zavařovací sklenici
– nádivka č.1: 200g čokolády (75°/°), 200g mletých vlašských ořechů, 70g přírodního cukru, 10 PL mléka ( pro bezlepkovou variantu potřebujeme poloviční množství ingrediencí)
– nádivka č.2: 250g tmavého máku, mléka, 50g cukru, 200g sušených švestek, 1 čl skořice
těsto:
– mouku promícháme s droždím
– máslo rozehřejeme a smícháme s mlékem
– v míse utřeme cukr se žloutky do pěny, přidáme citrónovou kůru a sůl
– přilijeme mléko s máslem, promícháme a po částech zapracujeme mouku s droždím
– těsto dobře prohněteme a necháme 2 hodiny v teple kynout
nádivka č.1:
– všechny ingredience smícháme dohromady na hustou kaši
nádivka č.2:
– sušené švestky namočíme den předem do studené vody
– mák umeleme a krátce povaříme v mléce
– do máku vmícháme cukr a skořici
– švestky pomeleme a promícháme s makovou nádivkou
– nádivku necháme vychladnout
– dortovou formu si vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme
– vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných dílů
– z každého dílu rukama vyválíme stejně dlouhé válečky, které válečkem trohu rozválíme do šířky (cca 50 cm x 7 cm)
– každý pruh potřeme nádivkou a opět ho rukama zarolujeme do válečku
– vezmeme 3 naplněné válečky, na jednom konci je stiskneme a spleteme v cop
– totéž uděláme se zbývajícími 3 válečky
– do středu dortové formy posadíme sklenici, kterou obtočíme též kouskem pečícího papíru (aby se těsto uprostřed nespeklo)
– na dno formy posadíme jeden spletený cop a na něj posadíme hned druhý
– vrchní cop potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo mlékem a pečeme v troubě 45 minut při teplotě 160°C (horkovzdušná trouba)
– po vychladnutí vyndáme cop z formy, pocukrujeme a střed vyplníme kraslicemi
Dobrou chuť a veselé Velikonoce!
Nezapomeňte vyzkoušet také naši bezvaječnou nádivku nebo mazanec z kvásku!