- RubrikaRecepty

Tip na zelený čtvrtek – špenátová pizza i bezlepková

26.3.2013

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

těsto: 350g hladké mouky, 20ml olivového oleje, 1 čl soli, 1 balení sušeného droždí, pečící papír
bezlepkové těsto: 300g Jizerky (universální bezlepková směs), 20ml olivového oleje, 1 čl soli, 1 balení sušeného droždí, pečící papír
náplň č.1: 2 balení mraženého špenátu, 4 vejce, 4 stroužky česneku, 400ml rajčatové Polpy, 1 cibuli, 100 ml šlehačky (pokud již není ve špenátu), 8 – 16 plátků goudy, 16 plátků mozarely, oregano, olivový olej
náplň č.2: 1kg čerstvých špenátových lístků, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 4-8 vajec, 2 balení Fetta sýru (cca 300g), olivový olej

Pracovní postup:

Pizzové těsto

Pizzové těsto

Pokud máme čas, připravíme si pizza těsto den předem (nebo i 3 dny předem). Těsto bude mít čas zrát a bude krásně vláčné a podajné.

– mouku promícháme s droždím
– do 220ml vlažné vody přidáme olej a sůl
– mouku po částech zapracováváme do vody
– jakmile se utvoří tužší těsto, propracujeme jej rukama (alespoň 5-10 minut láskyplného hnětění)
– těsto rozdělíme na 4 bochánky a každý zvlášť zabalíme do folie a uložíme do lednice ( v den přípravy si těsto vyndáme alespoň 2 hodiny před válením)

– druhou alternativou je nechat těsto 2 hodiny kynout v teple a poté hned zpracovat

Náplň č.1:

Špenátová pizza s vajíčkem

– oloupeme cibuli a nejemno nakrájíme
– rozehřejeme olej, přidáme cibulku a necháme ji zesklovatět
– na cibuli přidáme mražený špenát a necháme ho pod pokličkou rozmrazit (občas směs promícháme, aby se nepřipálila)
– ze špenátu vydusíme přebytečnou vodu, osolíme, případně zjemníme smetanou (již nevaříme)
– špenát dochutíme rozmačkaným česnekem a necháme ho vychladnout

Špenátová pizza

– rajčatovou Polpu promícháme v míse s 2 PL olivového oleje a oreganem

– rozpálíme troubu na 200-250°C
– pizzové těsto rozdělíme na 4 bochánky (pokud jsme to již neudělali den předem)
– na pečícím papíru každý bochánek rozválíme na 0,5 cm silnou placku
– placku potřeme rajčatovou směsí, pak navršíme vychladlý špenát
– pizzu vložíme do trouby a pečeme cca 10 minut
– poté na pizzu rozprostřeme plátky sýru a do středu posadíme vajíčko s celým žloutkem (tzv. volské oko)
– zapečeme v troubě ještě 2 minuty a vyndáme

Náplň č.2:

Špenátová pizza se sýrem Feta

– špenátové listy promyjeme ve vodě a osušíme
– listy nakrájíme na 1cm silné proužky, stonky krájíme drobnější
– cibuli oloupeme a s česnekem nadrobno nakrájíme
– rozehřejeme olej, přidáme cibuli a česnek a krátce necháme zesklovatět
– k cibuli přisypeme špenát a 5 minut restujeme bez pokličky
– špenátovou směs necháme vystydnout (můžeme ji osolit, ale Fetta sýr je poměrně dost slaný)

– rozpálíme troubu na 200-250°C
– pizzové těsto rozdělíme na 2 bochánky
– na pečícím papíru každý bochánek rozválíme na 0,5 cm silný plát velikosti pečícího plechu
– na těsto navršíme vychladlý špenát
– ve špenátu uděláme stejnoměrně důlky pro vajíčko
– do vyznačených ďolíků posadíme vajíčka (pokud chceme tekuté žloutky, dáme vajíčka na pizzu až po 10 minutách pečení – viz. pizza nahoře s náplní č.1)
– sýr Fetta rozdrobíme rukou nebo nastrouháme na hrubším struhadle a posypeme celý povrch pizzy
– pečeme cca 12 minut 

Dobrou chuť! 

Pokud se chcete inspirovat dalšími zelenočtvrtkovými recepty, zkuste nějaký z naších receptů: Jidáše a špenátová polévka!

M M

Podobné články