- RubrikaRecepty

Šípkové mlsání – šípkový protlak s agarem, šípky v cukru

22.10.2012

Připrav si:

Šípkový protlak: 0,5 kg šípků (mohou být i měkké), 1 jablko, 250g přírodního cukru, 5 PL citronové šťávy, 1|2 čl mletého hřebíčku, 1 čl práškového agaru (rostlinná želírovací směs), 7 zavařovacích skleniček (obsah 150ml)

Šípky v cukru: 150g šípků (nejlépe ještě tvrdých), 60g přírodního cukru, 1 skleničku (obsah 150 ml)

Pracovní postup:

Šípkový protlak

Šipkový protlak

Obohatí vaši kuchyni jako alternativa pomazánky nebo jako základ pro šípkovou omáčku. Protlak je výborný i v kombinaci s kvalitním bílým jogurtem. Jeho příprava je poměrně rychlá a jednoduchá.

– celé šípky promyjeme na cedníku, pak odkrojíme stopky a bubáky
– šípky vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou (pouze tolik, aby byly ponořené)
– šípky povaříme 30 minut a necháme je ve vodě vychladnout (lze i do druhého dne)
– vychladlé šípky umeleme a vzniklou kaši smícháme s vodou, ve které se vařily
– kaši prolisujeme na odšťavňovači s jemným sítem nebo směs propasírujeme ručně, opět přes velmi jemné síto
– vzniklý hustý protlak znovu nalijeme do čistého hrnce a přivedeme k varu
– přidáme cukr s hřebíčkem a vše dobře promícháme
– vaříme za stálého míchání ode dna 15 minut
– odšťavníme si jedno jablko (cca 80ml tekutiny)
– jablečnou šťávu smícháme s citronovou šťávou a s agarem, vše dobře promícháme
– tekutinu vlijeme do protlaku (ke konci vaření) a necháme ještě 2 minuty projít varem
– horký protlak nalijeme naběračkou do skleniček
– okraj skleniček otřeme ubrouskem a těsně uzavřeme víčkem
– dno hrnce vyložíme plátnem, přilijeme cca 2 cm vody a vložíme naplněné zavařovačky
– vodu v hrnci přivedeme k varu a od bodu varu sklenice zavařujeme pod poklicí 15 minut
– vyndáme skleničky s protlakem, otočíme je víčkem dolů a necháme vychladnout

Šípky v cukru bez tepelné konzervace

Šípky v cukru

Za studena zpracované šípky konzervované pouze cukrem, jsou neskutečnou lahůdkou. Jejich příprava je ale náročná, vyžadující trpělivost a určité časové nasazení. Množství šípků v našem receptu vás bude stát cca 2 hodiny piplavé a i trochu pichlavé práce.

Vynaložené úsilí ale stojí za to.Odměnou vám budou nádherně červené plody šípků koupající se v cukrovém sirupu. Kombinace nakyslé chuti šípků a sladkého cukru je lahodná, a zároveň je to jedna z nejšetrnějších metod konzervace šípků bez tepelné úpravy.

– šípky dobře promyjeme na cedníku a přebereme ( plody příliš měkké nebo ne moc hezké použijeme do protlaku – viz. recept nahoře)
– odkrojíme bubáky, stopky a celý plod rozpůlíme
– malým dětským příborovým nožem nebo špičatou lžičkou vydlabeme jednotlivé půlky šípků (musíme se zbavit jadérek a chloupků)

Šípky v cukru

– vydlabané jednotlivé dužinky šetrně promyjeme ještě jednou pod vodou (každou zvlášť)
– omyté čisté plody rozložíme na čisté savé utěrce a vysušíme je
– poté je necháme ještě tak 2 hodiny oschnout

Hnědý cukr– do připravené čisté a suché skleničky vložíme vrstvu šípků a zasypeme ji cukrem
– takto, střídavě cukr – šípky, postupujeme až je sklenice plná

Pěchování– je důležité každou vrstvu dobře napěchovat, aby se vytlačil přebytečný vzduch
– plnou skleničku překryjeme kouskem pečícího papíru a zavážeme

Šípky v cukru

P.S. pokud vám tato dobrota vydrží i do příštího roku, tak věřte, že nic neztratí ze své nádherně červené barvy a chuť bude čím dál tim lepší

Dobrou chuť!

inspirace : www.darius.cz

M M

Podobné články