- RubrikaRecepty

Pečené brambory s mangoldem, zelný křenový salát

13.3.2013

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Pečené brambory: 1 svazek většího mangoldu, 12 ks větších brambor, 100ml olivového oleje (slunečnicového), 200 ml bílého jogurtu, 150 ml šlehačky, 3 stroužky česneku, 4 PL jemně strouhaného parmezánu, sůl

Křenový salát: 1 červené jablko, 4 PL strouhaného křenu, 500g kyselého zelí, 1 PL jablečného octu, 1 PL olivového oleje (slunečnicového)

Pracovní postup:

Zapečené brambory s mangoldem

Brambory s mangoldem

Brambory s mangoldem

– brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na 0,5cm plátky
– mangold rozdělíme na jednotlivé listy a důkladně je omyjem
– listy mangoldu naskládáme na sebe a nakrájíme na 1cm silné proužky (včetně dužnatého stonku)
– ve větší míse promícháme plátky brambor s mangoldem a olejem
– směs rozprostřeme do pekáčku a osolíme
– v míse smícháme jogurt se šlehačkou a prolisovaný česnek
– brambory na pekáčku zalijeme ochuceným jogurtem a vložíme do trouby
– pečeme při 180°C cca 45 minut – 1 hodinu
– ke konci pečení posypeme směs parmezánem a necháme sýr zezlátnout

Zelný křenový salát

Zelný křenový salát

Zelný křenový salát

– jablko vykrojíme a nastrouháme i se slupkou na hrubším struhadle
– ve větší míse promícháme zelí, jablko a jemně nastrouhaný křen
– salát zalijeme olejem, promícháme a poté přilijeme ocet a opět promícháme
– salát necháme alespoň 1 hodinu proležet

Dobrou chuť!

M M

Podobné články