- RubrikaRecepty

Pečená dýně se šalvějí, dýňový štrůdl se šípkovým protlakem

27.10.2012

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Pečená dýně: 1 střední dýni Hokaidó, 4 červené cibule, 8 stroužků česneku, svazek čerstvých šalvějových lístků, 2 PL olivového oleje, sůl, čerstvě mletý pepř, papír na pečení

Dip k dýni: 2 kelímeky kvalitního bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, 1 PL olivového oleje, sůl, hrst nasekané pažitky

Dýňový šrůdl:
těsto: 500g celozrnné špaldové mouky, 250g změklého másla, 250 ml bílého jogurtu, 1 vejce, špetka soli; pečící papír
náplň: 700g nastrouhané dýně, 125g nasekaných mandlí, 75 g rozinek, 1 PL pomerančové kůry, 1 PL citronové kůry, 4 PL cukru, 2 PL ořechovice (rumu)
na ozdobu: 8 PL šípkového protlaku

Pracovní postup:

Pečená dýně

Zapečená dýně

– dýni rozkrájíme na měsíčky, vydlabeme a oloupeme
– cibuli dobře omyjeme a rozpůlíme, ale neloupeme
– plech vyložíme pečícím papírem
– dýni rozprostřeme na plech, do každého měsíčku posadíme půlku cibule, stroužek česneku a dýňová semínka
– vše osolíme, opepříme a postříkáme olejem
– pečeme v troubě při 170°C cca 30 minut
– přidáme šalvějové lístky a ještě 10 minut pečeme

Zapečená dýně– než se dýně upeče, smícháme jogurt s pažitkou, olejem a utřeným česnekem, osolíme

Dýňový štrůdl

Dýňový štrúdl

– dýni promícháme se všemi ingrediencemi a směs necháme 15 minut odležet
– připravíme si těsto:
– máslo našleháme s vajíčkem a jogurtem (je dobré, když má jogurt též pokojovou teplotu)
– postupně zapracujeme mouku se solí a ke konci prohněteme těsto několik minut rukama
– vznikne nám tužší krásně vláčné těsto
– těsto zabalíme do folie a necháme 2 hodiny v lednici
– těsto rozdělíme na dva stejné díly
– každý díl rozválíme do stejnoměrného obdélníku (pokud se těsto lepí, použijeme ze spodu těsta i se svrchu potravinovou folii a válíme těsto přes ni)
Dýňový štrúdl– na rozválený plát naklademe do středu polovinu náplně a těsto přehneme, okraje též dobře uzavřeme
– vzniklý pruh přeneseme na plech s pečícím papírem (folii odstraníme!)
– tento štrůdl nemusíme potírat vajíčkem a sypat semínky
– pečeme při 170°C cca 30 minut
– hotový štrůdl ještě horký pocukrujeme
– na talířku servírujeme se šípkovým protlakem (nebo brusinkovým kompotem)

Dobrou chuť!

M M

Podobné články