- RubrikaRecepty

Máte rádi kávu? Pak si vyzkoušejte doma uvařit i tyto druhy…

21.10.2012

Kolik znáte jejích druhů? Pojmy jako „turek“, „presso“ nebo „latté“ vám jistě cizí nejsou … Ale co třeba ristretto, macchiato nebo frappé? Jestli se chcete o kávě různých druhů dočíst více, tenhle článek je tu právě pro vás.

Turecká káva

Pod pojmem turecká káva se neskrývá „český turek“, nýbrž opravdová káva z oblasti orientu. Pro přípravu je nutná džezva (speciální konvička) a 7g velmi jemné kávy. Postup její přípravy se skládá z trojitého zpěnění a následného odstavení z plotýnky. Určitě stojí za vyzkoušení!

Espresso

Dnes asi nejrozšířenější způsob přípravy kávy. Pravidla pro přípravu jsou striktní. 7g jemně mleté kávy, přes které proteče 25 – 35 ml vody za půl minuty při určitém tlaku a teplotě vody asi 90 °C. Při delší době přípravy se z kávy začínají louhovat i škodlivé látky.

Latte

Latté je tvořeno kombinací espressa, horké vody, teplého mléka a mléčné pěny. Celkově je spíše slabší a obsahuje méně mléka než například macchiato.

Ristretto

Ristretto je nejčastěji připravovaným nápojem v Itálii. Jeho příprava je téměř shodná s přípravou espressa, jediným rozdílem je doba průtoku, která činní pouhých 18 vteřin.

Latte macchiato

Velmi svůdný druh kávy ve vysoké sklenici. Obsahuje velké množství mléka a mléčné pěny, pod kterou se skrývá oddělená vrstva klasického espressa.

Frappé

Silné espresso rozmixované s mlékem a ledem nabízí hustou pěnu a staví se tak do role ideální volby pro horké letní měsíce.

Kvalitní káva se dnes čím dál více dostává i do našich domovů. Jednou z variant, jak si dobré kafe dopřát v pohodlí domova, je pořídit si automat na kávové kapsle. Oproti ostatním přístrojům je jeho pořizovací cena velmi příznivá. Kapsle se potom pohybují přibližně od 5 do 15 Kč, podle druhu a výrobce. Jejich výměna je velmi snadná a máte relativní jistotu stálé chuti.

Pro náročnější je tu samozřejmě zrnková káva. Nic se totiž nevyrovná kávě čerstvě namleté, která skrývá velice intenzivní chuť i vůni. Pro tento účel existuje mnoho variant, od ručních mlýnků až po profesionální přístroje.

Prozkoumejte svět kávy zblízka na cafepoint.sk

Jan Píša

V současné době jsem studentem ČVUT v Praze na fakultě informačních technologií. K mým koníčkům patří sport, psaní literatury, publicistických článků, fotografování, tvorba grafiky a webových stránek.

Podobné články