- RubrikaRecepty

Lahodné palačinky – jak je nejlépe připravit?

24.2.2013

Palačinky patří mezi oblíbená jídla snad všude na světe. U nás, v České republice, je nejčastěji připravujeme dle klasického receptu, kdy těsto tvoříme z mléka, vajec, hladké mouky a špetky soli. Těsto poté smažíme na suché pánvi či jen s kapkou oleje nebo másla. Jako náplň nejčastěji používáme marmelády a džemy. A mnohým z nás takto palačinky chutnají nejvíce…

Pokud si však uděláte výlet do Francie a ochutnáte tamější Crepes nebo Galettes, už nikdy nebudete chtít nic jiného.

Crêpes je druh velmi tenké palačinky, obvykle vyrobený z pšeničné mouky. Crêpes pochází z oblasti Bretaně na severozápadě Francie, avšak v současnosti jsou rozšířené po celé Francii a považovány za francouzské národní jídlo. Populární jsou rovněž v severní a jižní Americe. V Bretani jsou tradičně podávány s jablečným moštem, ale dát si je můžete s různými druhy náplně jako je nutella, javorový sirup, našlehaný krém, ovoce, zavařeniny atp. V zásadě se v ničem neliší od našich klasických palačinek, jen většinou těsto obsahuje víc vajec a je pak jemnější.

Galletes jsou palačinky „na slano“, jejichž těsto se tvoří z pohankové mouky, vody, vajec, soli a másla. Galletes tak mají specifickou chuť pohanky, která díky tomu, že rychle roste i v neúrodné Bretani, se stala oblíbenou surovinou na tyto palačinky. Galletes se plní různými surovinami, od sýru, šunky, špenátu, vejcí až po houby, ratatouille, rybí maso atp.

Recept na Galletes s vejcem

Připrav si:
250g pohankové mouky
1 vejce
500 ml vody
1 lžíce hrubé mořské soli
2 lžíce rozehřátého sádla
máslo nebo sádlo na pečení

Pracovní postup:
Mouku prosejeme do mísy, přidáme vejce a sůl a postupně zapracováváme vodu, až vznikne tekuté těsto. Necháme odpočinout nejméně 2 hodiny, nejlépe přes noc. Pak znovu prošleháme a přidáme rozehřáté sádlo.

Pánev rozehřejeme a vytřeme máslem nebo sádlem. Nalijeme naběračkou těsto a rychle rozetřeme ( u speciální pánve na palačinky je takové dřevěné roztahovátko- jako hrabičky bez zubů), aby placka byla co nejtenčí. Po zhnědnutí okrajů placku obrátíme a pečeme z druhé strany. Chceme-li ji plnit vejcem, pečeme ho zvlášť. Jakmile bílek ztuhne, přendáme vejce na placku upečenou z jedné strany, na kterou jsme už položili plátek šunky a plátek sýra…na to tedy to vejce. Okraje placky přehrneme k vejci aby vznikl čtverec a podáváme.

Ať už se rozhodnete vyzkoušet palačinky po francouzském způsobu, nebo máte rádi ty klasické, zde je pár tipů, které můžete vyzkoušet:

Do těsta přidejte o vejce navíc. Bude potom jemnější.
Pokud můžete, používejte čerstvé mléko, které je chuťově lepší, ne trvanlivé.
Pokud jste zvyklí smažit palačinky na oleji, vyzkoušejte místo toho máslo. Chuť palačinek bude ještě lepší.
Nebojte se vyzkoušet i jiné náplně než klasickou marmeládu či nutellu. Výtečný je i tvaroh, či pudink a skvělou volbou je například ovoce. Banán nebo jahody vás vynesou do oblak. Nebojte se ale i divočejších experimentů.
Pokud si na palačinky rádi dáváte šlehačku, zapomeňte na tu ve spreji a zkuste si ji doma sami ušlehat. Můžete místo klasické vyzkoušet i čokoládovou.
Ke klasické náplni můžete ještě přidat sypaný kokos, nasekané oříšky či skořici.
Palačinky smažte na teflonové pánvičce, vyhnete se tak připalování.
Pokud se Vám první nebo druhá nepovede, nezoufejte! Ty další budou lepší :)

Lucie Merunková

Studentka Marketingové komunikace a PR, fotografka, pisálek a milovník přírody, hudby a přátelského posezení.

Podobné články