- RubrikaRecepty

Kroupy se zelím a uzeným tofu, salát z červené řepy

16.3.2013

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Zapečené kroupy: 300g krup, 200g uzeného tofu, 200g kyselého zelí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 PL majoránky, 1 PL červené papriky, 1|2 čl mletého pepře, 500 ml zeleninového vývaru, slunečnicový olej, 1 PL rostlinného ,,sádla,, (k dostání v prodejnách DM), sůl

Řepný salát: 1 červená řepa, 2 větší mrkve, 1-2 PL javorového sirupu, 1 PL jablečného octu, 1PL slunečnicového oleje

Zapečené kroupy se zelím a uzeným tofu

Zapečené kroupy

– kroupy večer namočíme, ráno je propláchneme na cedníku a dle návodu kroupy doměkka uvaříme
– cibuli, česnek a tofu nakrájíme na kostičky
– rozehřejeme olej (cca 2 cm na dno), přisypeme cibulku s tofem a smažíme dozlatova
– zelí překrájíme nadrobno
– směs dochutíme kořením, přidáme zelí a vývar, promícháme
– vše podusíme 10 minut pod poklicí
– teplou směs promícháme se sádlem, dochutíme solí a rovnoměrně ji rozprostřeme do pekáčku
– zapékáme 20 minut v troubě při 180°C

Salát z červené řepy

Salát z červené řepy

– řepu a mrkev omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme

– řepu můžeme krátce spařit horkou vodou (pokud je pro nás chuť příliš výrazná)
– sirup smícháme s olejem a poté i s octem
– ve větší míse vše promícháme a necháme alespoň 1 hodinu proležet

Dobrou chuť! 

M M

Podobné články