- RubrikaRecepty

Kroupová polévka s křenem, jablka v tvarohovém županu

10.2.2013

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Kroupová polévka s křenem: 100g uzeného tofu, 2 PL misa , 200g seitanu special, 100g krup (nebo 2 hrstě vařených krup), 1 PL majoránky, 3 stroužky česneku, špetka mletého pepře, 2 PL oleje, 1 PL másla, 4 PL strouhaného křenu

Jablka v tvarohovém županu: 250g měkkého tvarohu, 250g změklého másla, 250g hladké mouky, 8 jablek, 16 ks sušených švestek, 16 ks oloupaných mandlí, mletá skořice, vanilkový cukr, 1 vejce na potření

bezlepková varianta: hladkou mouku nahradíme 250g bezlepkové universální směsi na pečení od firmy Natural (nebo Jizerkou)

Pracovní postup:

Kroupová polévka ála zabijačková

Kroupová polévka s křenem

– kroupy večer namočíme a druhý den je uvaříme doměkka
– rozehřejeme olej s máslem a osmažíme kousky seitanu
– seitan vyjmeme a dáme stranou
– do hrnce, kde jsme smažili, vlijeme naběračku vody a vymyjeme dno (voda se nám zabarví)
– vodu přivedeme k varu, přisypeme majoránku promnutou mezi prsty a rozdrcený česnek
– dolijeme 1,5 l studené vody, vložíme celé tofu a polévku pod pokličkou 15 minut povaříme
– miso rozděláme v hrnku s troškou vody na jemnou kašičku
– z vývaru vyjmeme tofu a vývar pomícháme s misem (již nevaříme)
– pokud potřebujeme ještě výraznější chuť, přidáme 1 PL Shoyu nebo špetku soli
– osmažené kousky seitanu vložíme do talíře, přilijeme horký vývar a navrch dáme lžíci křenu

Jablka v tvarohovém županu

Jablka v županu

– polovinu másla rozehřejeme
– tvaroh promícháme se změklým máslem i s rozpuštěným
– mouku se špetkou soli zapracujeme po částech do tvarohu
– těsto nakonec prohněteme rukama, zabalíme do folie a necháme 1 hodinu v lednici (těsto si můžeme připravit i den předem)
– celá jablka oloupeme a střed vykrojíme kroužkovým nožem na jadřince
– vzniklý otvor v jablku naplníme 1 švestkou, 2 mandlemi a nakonec opět švestkou
– těsto si rozdělíme na osm stejných dílů
– každý díl vyválíme do čtverce cca 12×12 cm (těsto se poměrně dobře válí i bez mouky)

Jablka v županu

– do středu čtverce posadíme naplněné jablko, které jemně posypeme skořicí
– rohy čtverce stiskneme k sobě tak, že jablko bude zabalené, ale po stranách zůstanou menší otvory

Jablka v županu

– bezlepkové těsto je křehčí, proto obalíme jablko celé a těsto pevně přitiskneme (uděláme takový menší tenisák)
– zabalená jablka posadíme na plech vyložený pečícím papírem
– rozšleháme si vejce a všechna jablíčka, přesněji župánky, vajíčkem potřeme
– pečeme v troubě 25-30 minut při 170°C

Jablko v županu bezlepkové

– do zlatava upečená jablka, ještě horká, posypeme vanilkovým cukrem a hned podáváme (cukr můžeme obměnit za javorový sirup nebo med)

Jablka v županu

Dobrou chuť!

M M

Podobné články