- RubrikaRecepty

Jak lahodně upravit králíka? Zkuste ho zasypat zeleninou

24.10.2012

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

4 králíčí stehna, 2 větší mrkve, 2 petržele, 1|4 bulvy celeru, 1 řapíkatý celer, 2 červené cibule, 4 stroužky česneku, 100g másla, větvičku rozmarýnu a tymiánu, 1|4 l zeleninového bujonu,1 čl čerstvě mletého pepře, sůl; pekáček s poklopem

Pracovní postup:

– všechnu zeleninu omyjeme a očistíme
– mrkev s petrželí nakrájíme na 1 cm silná kolečka
– celerovou bulvu rozkrájíme podélně na tyčinky
– tužší konce řapíkatého celeru nakrájíme na menší kousky, křehké konce s lístky necháme delší
– cibuli olupeme, rozpůlíme a podélne rozkrájíme
– stroužky česneku nakrájíme na plátky 
– všechnu zeleninu promícháme v míse 

Zasypaný králík– králíčí stehna osolíme a opepříme 
– pekáček vyložíme rozkrájeným máslem 
– 1|3 promíchané zeleniny rozprostřeme na dno 
– na zeleninu dáme maso a bylinky (rozmarýn a tymián)
– zbylou zeleninou maso doslova zasypeme 
– pekáček zaklopíme a pečeme při 180°C 
– po 15 minutách podlijeme směs bujonem 

Zasypaný králík– pekáč opět zaklopíme a pečeme při 160°C přibližně 1,5 hodiny 
– ke konci pečení odstraníme poklop a zeleninu nebo maso trochu opečeme cca 10 minut 
– na talíř servírujeme králíčí stehno s kopečkem zeleniny, případně i s rýží

Zasypaný králík

TIP: pokud zbyla v pekáču zelenina a sos, stačí směs najemno rozmixovat a máme výborný základ pro svíčkovou omáčku

Dobrou chuť!

M M

Podobné články