- RubrikaLIFESTYLE

Hlíva ustřičná zvyšuje imunitu a zmírňuje únavu

8.4.2013

Hlíva ústřičná je jednou z mnoha dřevokazných hub, které parazitují na živinách některých, převážně listnatých dřevinách. Patří mezi houby hlívovité a je pojmenována podle barvy klobouku, která připomíná odstín ústřic. Chuťově je hlíva ústřičná dle atlasů hub lehce nasládlá a známá je svou intenzivní vůní.

Hlíva ústřičná je velice dobrá pochutina a v poslední době se těší velkému zájmu gurmánů. Pro přípravu pokrmů má hlíva ústřičná velmi široké použití. Sušená hlíva ústřičná je výborná pro přípravu skvělé držťkové polévky, hodí se také pro přípravu pečených mas, nádivek, těstovin i rýže a dají se z hlívy ústřičné připravovat chuťově zajímavé studené saláty. Drcená hlíva ústřičná je skvělým aromatickým kořením.

Hlíva ustřičná podporuje imunitu

Prášek z hlívy má i prokazatelné léčivé účinky. Obsahuje látky v takovém množství a poměru, který maximálně vyhovuje lidskému organismu. Podstatnou složkou hlívy je beta 1,3 d-glukan, dále obsahuje různé vitamíny, stopové prvky, bílkoviny, mastné kyseliny a vlákninu. Mezi hlavní léčivé účinky této houby patří například: zlepšení metabolismu, čištění střev, urychluje přirozenou regeneraci buněk, zpomaluje proces stárnutí, zvyšuje imunitní a regenerační schopnost buněk, snižuje hladinu cholesterolu, příznivě ovlivňuje krevní tlak a zmírňuje i únavu.

Zkuste se i vy podívat ve vašem okolí jestli neroste hlíva, někde u vás, nebo jí můžete určitě zakoupit v nějaké kamenné prodejně zdravé výživy, či dokonce na některých eshopech.