- RubrikaFOOD

Gastrofest zaujme pokrmy z celého světa, ale i domácím chlebovým betlémem

8.11.2013

V prostorách Výstaviště České Budějovice se ve dnech 7. až 9. listopadu uskuteční 17. ročník Mezinárodního gastronomického festivalu Gastrofest. Největší gastronomická show v naší republice představí práci zkušených kuchařů ze šestatřiceti zemí, nabídne návštěvníkům tradiční kuchyni, ale i exotické pokrmy z krokodýlího masa, z velblouda, zebry, antilopy nebo hroznýše královského, a v každém výstavním pavilonu zabaví příchozího zajímavou soutěží či kuchařskou exhibicí.

_DSC6914

Nejmodernější pavilon Z bude hostit Kuchařský pětiboj, v němž studenti středních škol změří síly v profesních dovednostech. Zároveň zde proběhne 11. ročník Czech carving cupu neboli dýňového šampionátu, kde sedm desítek kuchařů bude soutěžit ve vykrajování a výrobě ozdob z ovoce. Pod střechou pavilonu T2 dojde na celostátní finále v soutěži Kuchař roku, o titul se utká celkem dvanáct týmů.

Program v pavilonu E1 se kompletně zaměří na gastronomii v zemích Visegrádské čtyřky. Kuchaři z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska si před zraky diváků vzájemně vypomohou při přípravě národních specialit. Pavilon T1 se stane svědkem velkého setkání českých a světových kuchařů na společném podiu. Pod názvem Gourmet randezvous budou k vidění ukázky z vaření v blízkých i hodně vzdálených koutech světa. Zastoupení bude mít Skandinávie, Severní Amerika, Blízký i Dálný východ.

_DSC6919

Do pavilonu E5 nasměrují své kroky všichni zájemci o rekordy. Studenti Střední školy obchodu, služeb a podnikání a VOŠ Kněžskodvorská v Českých Budějovicích tady představí chlebový betlém, který vyráběli dva měsíce. Staročeská připomínka Vánoc v jejich podání má rozměry čtyřikrát dva metry, obsahuje celkem 558 objektů a spotřebovala 120 kilogramů chleba v syrovém stavu. Bude se ucházet o zapsání do Knihy rekordů vedené agenturou Dobrý den. Ve stejném pavilonu proběhne i soutěž Budějovické mlsání 2013.

_DSC6913

K mnoha dalším zajímavostem bude patřit výroba chodského znaku z povidlových buchet, s níž si poradí chlapci ze SŠ Hostouň za pomoci 2700 kusů povidlových buchet. Gastrofest se dostane i za hranice budějovického výstaviště, neboť řada restaurací a šenků v jihočeské metropoli připraví ve stejném čase lákavé hodování podle vlastních nápadů nebo tradic.

Podobné články