- RubrikaRecepty

Dýňové noky na dva způsoby, omáčka z Gorgonzoly

2.11.2012

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Noky č 1. – 200g pečené dýně, 200g vařených brambor, 100g polohrubé mouky, sůl, 1|2 čl muškátového oříšku, 50g másla, 1 vejce

Noky č.2 – 200g pečené dýně, 250g Jizerky (bezlepková universální směs), 1 vejce, špetka muškátového oříšku, sůl

Omáčka – 700ml studeného zeleninového bujonu, 140g Gorgonzoly (Nivy), 250ml šlehačky (33°\°), 100g másla, 3 PL mouky (nebo Meizeny), sůl

Pracovní postup:

Dýňové noky č. 1

– do hrnce dáme vařit 3 l osolené vody
– v jiném hrnci rozpustíme máslo
– brambory oloupeme a společně s pečenou dýní umeleme
– směs promícháme s vajíčkem, osolíme a okořeníme
– přimícháme mouku (těsto je spíše řidší)
– lžící vykrajujeme noky a vkládáme je do vroucí vody
– noky opatrně ode dna promícháme a hned po vyplavání na hladinu je děrovanou naběračkou vybíráme a vkládáme do rozpuštěného másla
– je jednodušší dělat noky po částech, jsou vařené opravdu rychle a při delším vaření se rozpadají (celý proces opakujeme, dokud není zpracováno všechno těsto)
– noky můžeme podávat jen s máslem a posypané parmezánem

Dýňové noky č.2

Dýňové noky

– do hrnce dáme vařit 3 l osolené vody
– v jiném hrnci rozpustíme máslo
– pečenou dýni umeleme, osolíme a okořeníme
– do dýně zapracujeme Jizerku (trochu mouky si necháme stranou na vyválení těsta)
– delším ležením má těsto tendenci neustále řídnout a lepit se, proto ho rychle rozporcujeme
– těsto rozpůlíme a každou půlku ještě rozčtvrtíme (získáme 8 stejných dílů)
– každý díl rozválíme na válečky (na prst silné)
– každý váleček rozkrájíme na cca 2 cm dlouhé kousky
– do každého kousku zlehka obtiskneme vidličku (pokud se vidlička lepí, namáčíme si ji v mističce s vodou)
– noky vhazujeme do vroucí vody, ode dna je promícháme a po vyplavání na hladinu hned noky vyndaváme děrovanou naběračkou
– vařené noky vkládáme do hrnce s rozpuštěným máslem
– na talíři je podáváme se sýrovou omáčkou

Omáčka z Gorgonzoly

gorgonzola– rozpustíme máslo a přimícháme mouku (Maizenu)
– do vzniklé světlé jíšky vlijeme šlehačku a za stélého míchání při mírném! varu vše rozmícháme v hladkou kaši
– po částech přilíváme studený bujon (teplý udělá žmolky) a tekutinu stále mícháme do zhoustnutí
– když máme požadovanou hustotu (ani řídké a ani moc tuhé), povaříme omáčku ještě 5 minut
– na závěr nadrolíme do omáčky sýr, necháme ho rozpustit a již nevaříme

Dobrou chuť!

M M

Podobné články