- RubrikaRecepty

Dýňová polévka s uzenými tofu-škvarečky, čokoládová roláda s dýňovým krémem

31.10.2012

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Dýňová polévka: dýně, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 250g uzeného tofu, 4 PL olivového oleje, sůl, špetku muškátového oříšku a pepř, dýňový olej na dochucení
Roláda: těsto: 80g Maizeny (Jizerky – bezlepková směs), 35g kakaa, 4 vejce, 35ml oleje, 120g cukru krystalu, 1 PL moučkového cukru, pečící papír, čisté plátno
krém: 100g dýně, 100g tučného tvarohu (pokojové teploty), 140g změklého másla, 50g moučkového cukru, 1 PL strouhané pomerančové kůry, špetka skořice a muškátového oříšku

Pracovní postup:

Dýňová polévka

– dýni omyjeme, rozporcujeme, oloupeme a odsemínkujeme
– cibuli a časnek oloupeme a nadrobno nakrájíme
– tofu nakrájíme na malé kostičky
– rozehřejeme olej a osmažíme kostičky tofu dozlatova
– polovinu orestovaných tofu škvarečků z hrnce vyndáme a dáme stranou pro ozdobu
– přisypeme cibuli s česnekem a necháme je zesklovatět
– dýni nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli
– osolíme, okořeníme a směs restujeme 5 minut bez podlití
– dýni zalijeme vývarem a polévku přivedeme k varu
– zmírníme var a polévku povaříme 15 minut
– hotovou polévku rozmixujeme dohladka
– na talíři ji dochutíme dýňovým olejem a tofu-škvarečky

Čokoládová roláda s dýňovým krémem

Dýňová roláda

Tahle sladkost potěší svými barvami nejprve na pohled, ale báječná nahořklá chuť kakaa a sladkého dýňovo-oranžového krému vás doslova uchvátí. Mezi námi, vyzkoušejte ji.

– dýni rozporcujeme, oloupeme a upečeme na sucho na pečícím papíru cca 30 minut při 170°C
– měkkou dýni necháme vychladnout
– žloutky oddělíme od bílků
– cukr přidáme ke žloutkům a směs vyšleháme do pěny
– bílky ušleháme do tuhého sněhu a zlehka je promícháme se žloutkovou pěnou
– Maizenu nebo Jizerku promícháme s kakaem
– sypkou směs po částech zapracováváme do sněhové
– nakonec pomalu vmícháme olej
– plech si vyložíme pečícím papírem
– na papír těsto stejnoměrně rozprostřeme stěrkou do obdélníku cca 25×35 a výšky 0,5cm
– pečeme pří 170°C asi 12-15 minut
– horký plech s pečeným piškotem necháme 15 minut chladnout
– čisté plátno jemně posypeme moučkovým cukrem
– ještě teplý korpus položíme na rozprostřené plátno (pečícím papírem nahoru)
– asi po 5-10 minutách papír odlepíme (měl by jít už snadno) a korpus zarolujeme i s plátnem! (takto připrávíme těsto na pozdější rolování s krémem)
– korpus necháme v plátnu vychladnout
– měkkou vychladlou dýni umeleme nebo rozmixujeme
– k dýni přisypeme cukr s kořením a vše dobře promícháme
– po částech do dýně zašleháváme máslo a poté tvaroh
– krém vyšleháme do hladka

– rozbalíme plátno s vychladlým korpusem
– piškot rovnoměrně potřeme krémem a opět pevně zarolujeme (pokud krém trošku vyteče, setřeme ho stěrkou)
– roládu zabalíme do potravinové folie a necháme minimálně 2 hodiny v lednici (nejlépe do druhého dne)

Dobrou chuť!

M M

Podobné články