- RubrikaRecepty

Dýňová pizza se sýrem, pražená dýňová semínka

29.10.2012

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Dýňový koláč: 500g dýně, 300g polohrubé mouky, 250g celozrnné špaldy, 150ml bílého jogurtu, 1 vinný kámen (bezfosfátový kypřící prášek)sůl, pepř, 50g goudy, 30g parmesanu, 150g uzeného tofu, 1 PL oleje, pečící papír

Pražená semínka: pečící papír, 1 PL oleje, zbylá semínka z dýně, sůl

Pracovní postup:

Dýňová pizza se sýrem

Dýňová pizza
Dýňová pizza

– dýni omyjeme, rozporcujeme a oloupeme
– z dužiny vyjmeme semínka a dáme je stranou na pozdější opražení
– do hrnce vložíme pařáček a na něj dáme pečící papír
– dýni rozkrájíme na větší kusy a rozprostřeme je na pařáček
– dýni vaříme v páře cca 12 minut (do změknutí)
– měkkou dýni necháme vychladnout
– obě mouky promísíme i s kypřícím práškem
– tofu si nakrájíme na drobnější kostičky
– goudu nastrouháme najemno, parmesan nakrájíme na doblinky
– vychladlou dýni umeleme a promícháme s jogurtem
– směs osolíme, opepříme a po částech zapracováváme mouku (těsto je tužší, ale má tendenci se stále lepit)
– jakmile je všechna mouka zapracována, vyklopíme těsto na plech vyložený pečícím papírem (také si můžeme těsto rozdělit na dvě části a udělat si dva menší kulaté koláče)
– aby se těsto dobře rozprostíralo, namočíme si obě ruce (prsty) do oleje
– na požadovaný tvar pizzy nasypeme připravené tofu, pak goudu a nakonec hoblinky parmesanu
– pečeme cca 20 minut při 170°C

TIP: pizza je výborná i s gorgonzolou a čerstvými rajčaty

Pražená dýňová semínka

Pražená dýňová semínka

Každá dýně obsahuje ve své dužině spoustu semen v bile slupce. Pokud se podíváte pod ní, vykoukne na vás temně zelené jádro. Když doma dýni porcujete, vždy je kolem vás ,,jak naseto,,. Bylo by hříchem semínka vyhazovat, protože obsahují spoustu blahodárných látek. Poradíme vám, jak je udělat poživatelnými i v té tuhé bile slupce. Získáte lahodné křupání k vínu, posyp do dýňové polévky nebo ozdobu na sýrovou pizzu z dýně.

– z dužiny vyjmeme semínka, na cedníku je dobře promyjeme pod proudem horké vody a necháme oschnout
– okapaná semínka rozprostřeme na plech pokrytý pečícím papírem
– zapneme troubu na 180°C a 15minut je na sucho pražíme
– když jsou dostatečně vysušená, postříkáme je olejem a pražíme je do mírného! zhnědnutí
– jakmile při ochutnání semínka křupají, jsou hotova
– ještě horká semínka nasypeme do mísy, podle chuti je osolíme a dobře promícháme

TIP: semínka lze přichutit i chilli paprikou, budou pikantní

M M

Podobné články