- RubrikaRecepty

Dršťková polévka z hlívy nebo kotrče, borůvková roláda bezlepková

27.7.2012

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Dršťková polévka: 500g hlívy nebo kotrče, 6 PL řepkového oleje, 1 PL másla, 1 mrkev, 1 petržel, ¼ bulvy celeru, nať čerstvého libečku, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 2 PL červené papriky, špetku pálivé papriky, špetku čerstvě namletého pepře, 1 PL polévkového koření Houby vegi ( je bez glutamanu), 2 PL Maizeny, sůl

Borůvková roláda bezlepková: 100 g Jizerky (bezlepková mouka), 8 žloutků, 4 bílky, 220 g  třtinového cukru, 250 g borůvek, 1/2 šlehačky, nastrouhanou citrónovou kůru

Pracovní postup:

Dršťková polévka

Drštková polévka – houby důkladně očistíme a nakrájíme na větší kousky
– cibuli a ostatní zeleninu omyjeme, oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky
– lísky libečeku nasekáme na jemno, stonek necháme celý
– v hrnci rozehřejeme olej s máslem
– přidáme cibuli, zeleninu a houby
– promícháme a necháme cca 5 minut restovat bez vody
– přidáme pepř, Houby vegi, papriku a prolisované 2 stroužky česneku, promícháme
– směs hned podlijeme 1,5l vody a přivedeme k varu
– do polévky vložíme stonek libečku a vaříme pod pokličkou za mírného varu 20 minut
– v trošce vody rozmícháme Maizenu
– z hrnce vyjmeme stonek z libečku, polévku zahustíme Maizenou a dochutíme solí
– krátce povaříme (cca 2 minuty)
– polévku dochutíme zbylým česnekem a jemně sekaným libečkem

Borůvková roláda

Borůvková roláda

– na plech si připravíme pečící papír

– pokud nemáme horkovzdušnou troubu, rozehřejeme si jí na na 180 °C
– všechny žloutky ušleháme s 80 g cukru a nastrouhanou citrónovou kůrou
– bílky se 40 g cukru vyšleháme do sněhu a ten pak zašleháme do žloutků, přidáme mouku
– těsto rozlejeme na připravený plech a pečeme asi 15 minut
– v normální troubě na 180 °C, v horkovzdušné troubě na 160 °C
– když je korpus narůžovělý, vyndáme ho z trouby a sundáme z plechu

– mezitím, co se korpus peče, si vyšleháme šlehačku se 100 g cukru
– borůvky nasypeme do misky (pár si nechte na ozdobení) a rozmačkáme
– zamícháme společně se šlehačkou
– korpus si pomažeme borůvkovou masou a zarolujeme
– měl by pěkně lepit, tudíž by vám roláda měla dobře držet
– nahoře můžeme roládu posypat moučkovým cukrem
– necháme odpočinout v ledničce
– roláda se podává nakrájená na 2-3 cm plátky, navrh posypeme celými borůvkami

Pokud chceme běžný typ rolády, nahradíme bezlepkovou směs Jizerka stejným množstvím polohrubé mouky.

Dobrou chuť!

M M