- RubrikaRecepty

Domácí zeleninový bujon v soli, česnečka z pečeného česneku

5.11.2012

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Bujon: množství zeleniny je udáno již v oloupaném stavu – 600g mrkve, 300g celeru, 300g kořenové petržele (pastińák), 300g cibule, 3 stroužky česneku, 120g čerstvých zelených bylinek (libeček, pažitka, petrželka, oregano), 6 lístků šalvěje, 1 kg soli

pro uvedené množství zeleniny potřebujeme cca 8 skleniček s víčkem (obsah 250ml)

Česnečka: 4 palice česneku, 4 brambory, 4 PL zeleninového bujonu – viz.recept výše (nebo kostička bujonu Wurzl – je bez konzervantů), 1 čl kmínu, 1 PL majoránky, špetku mletého pepře, 1 PL másla, 1 PL oleje; pečící papír

na dochucení: 4 – 8 plátků goudy (eidamu), krutonky

Pracovní postup:

Domácí zeleninový bujon v soli

Domácí bujon

Tenhle domácí bujon dělávaly naše babičky ještě v době, kdy nebyly běžně mrazáky a instantní produkty. Pokud jste propadli kouzlu domácí alchymie v kuchyni, nechte se inspirovat naším babiččiným bujonem bez tepelné konzervace. Tenhle zeleninový základ má vše, co má dobrý vývar obsahovat. Je přichystán tak, že odpadá dlouhé vaření silného zeleninového vývaru. Stačí jen vzít určité množství směsi a chvíli ji povařit. Získáme výborný zeleninový vývar, který se hodí jak pro polévky, tak i do omáček nebo pod maso při pečení.

Domácí bujon

– všechnu zeleninu omyjeme a očistíme
– kořenovou petržel, cibuli a tužší stonky bylinek rozkrájíme na cca 1cm velké kousky (při mletí nám nebudou zůstávat dlouhé ,,cáry,,)
– všechnu zeleninu i s bylinkami najemno umeleme
– ve větší nádobě důkladně promícháme zeleninu se solí
– nakonec ještě zeleninu prohněteme ručně, aby se jednotlivé složky dobře promísily a „prošťavnily“
Domácí bujon– zeleninu naplníme do připravených čistých skleniček, dobře ji napěchujeme, abychom vytlačili vzduch
– sklenice uzavřeme víčkem nebo papírem s gumičkou
– sklenice uskladníme ve spíži – nemusí být v lednici, sůl je dokonalým konzervantem

Jak udělat 0,5l chutného, tak akorát slaného zeleninového vývaru?

Domácí bujon– rozehřejeme 1 čl másla a hned přidáme 1,5 PL zeleninové směsi
– 1 minutu orestujeme směs bez vody (krásně se rozvine vůně zeleniny a bylinek)
– dolijeme 0,5 l studené vody, přivedeme k varu a 5 minut povaříme
– pokud chceme mít vývar zcela čistý, po uvaření jej přecedíme přes jemné sítko

Česnečka z pečeného česneku

Česnečka

– celé neoloupané paličky česneku zabalíme (každou zvlášt´)do pečícího papíru
– palice pečeme v troubě cca 30 minut při 180°C
– brambory olupeme a nakrájíme na kostičky
– v hrnci rozehřejeme máslo s 1 PL oleje
– přidáme zeleninovou směs, kmín, majoránku, pepř a vše krátce orestujeme (cca 1 minutu)
– přisypeme brambory a dolijeme 1,5 l studené vody
– vaříme pod pokličkou 15 minut
– rozbalíme pečený česnek a palice rozřízneme na polovinu (přes stroužky, ne podélně)
– 2 – 4 poloviny dáme na pečící papír znovu, pokápneme je olejem a 5 minut je v troubě opečeme (využijeme je na ozdobu a případné dochucení hotové polévky)
– ze zbývajících půlek česneku vymačkáme rovnou ze slupky měkký obsah do hotového vývaru
– polévku rozmixujeme na jemno
– polévku nalijeme do misek, pokryjeme plátkem sýru, posypeme krutonky a 5 minut zapečeme
– na stůl servírujeme i s pečeným česnekem

Dobrou chuť!

inspirace z knihy polévky od Jitky Rákosníkové

 

M M

Podobné články