- RubrikaRecepty

Čína ze sóji, tiramisu bez vajec

10.4.2013

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Čína ze sóji: 1 balení sójových nudliček (kostek), 1 skleničku houbového salátu (směs hub, kapie a šalotky), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 5 PL slunečnicového oleje, 1 PL červené papriky, špetku chilly, 1 PL hořčice, 3 PL sójové omáčky Shoyu, 3 PL kečupu, 3 PL Worčestru (výrobky firmy Natural Jihlava jsou bez glutamanu a jiných chemických přísad), 2 kostky bujonu Wurzel ( bio bujon – bez glutamanu), sůl, slunečnicový olej

Tiramisu: 4 lžíce cukru (moučkový nebo jemný kristal), 2,5 dl kávy, 200 ml šlehačky, kakao na posypaní, 8 lžic amaretto – mandlový likér, 2 balíčky dlouhých piškot, 500 g mascarpone

Pracovní postup:

Čína ze sóji

Čína ze sóji

– 2 l vody přivedeme k varu
– do vroucí vody vložíme bujon a sójové kostky (nudličky)
– kostky povaříme 30 minut, poté je přes cedník slijeme a necháme vychladnout
– cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme
– na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli s česnekem
– jakmile cibule zesklovatí přisypeme vymačkané sójové kostky, papriku a chilli, promícháme
– poté přidáme hořčici, kečup, Shoyu a Worčestr, promícháme
– nakonec ke směsi vmícháme houbový salát včetně nálevu ( pokud jsou kapie větší, nakrájíme je na proužky)
– směs promícháme a dusíme pod pokličkou cca 10 minut

Čína ze sóji - jako příloha se hodí rýže

Čína ze sóji – jako příloha se hodí rýže

Tiramisu bez vajec

Bezvaječné tiramisu

– uvaříme silnou kávu a necháme ji vychladnout. Po vychladnutí do ní přidáme amaretto. A necháme trochu odpočinout. Mezitím si vyšleháme mascarpone s cukrem. Přidáme vyšlehanou šlehačku (bez cukru a ztužovačů)

– teď nás čeká veselejší fáze. Vrstvu po vrstvě budeme nádobu vykládat střídavě se směsí mascarpone a piškoty:
první vrstva – namočíme piškoty do kávové směsi (vždy jen krátce, aby se piškot nerozmočil úplně) a naklademe do mísy tak, aby bylo pokryté dno
druhá vrstva – nachystané piškoty potřeme krémem
třetí vrstva – dáme další vrstvu namočených piškotů a čtvrtá vrstva – opět vrstvu krému.

– záleží na velikosti misky, někdy vyjdou tři vrstvy, ale ideální jsou dvě
– poslední horní vrstvu krému posypeme hořkým kakaem, v žádném případě nesladíme.
– důležité je, aby hotové tiramisu minimálně 5 hodin tuhlo a odpočívalo v ledničce. Podáváme s dobrým italským sektem.

Dobrou chuť!

M M

Podobné články