- RubrikaRecepty

Chipsy z polenty s česnekovou příchutí, čekankový salát s javorovou zálivkou

3.4.2013

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Chipsy z polenty: 500 g polenty, 150 ml olivového oleje, 2 palice česneku, 1 PL bylinkové soli, pečící papír

Čekankový salát s javorovou zálivkou: 1 čekanka, 1 pomeranč, 1|2 čl anýzu, 1|2 čl fenyklu, 4 PL olivového oleje, 1 PL citronové šťávy, 3 PL javorového sirupu; na dozdobení 100g kozí fety, hrst nakrájených datlí nebo 12 přepůlených kuliček phyzalis (mochyně)

Pracovní postup:

Chipsy z polenty

Polentové chipsy

– přivedeme k varu 1,5 l vody s bylinkovou solí
– zmírníme var a do vody sypeme za stálého míchání polentu
– 5 minut polentu vaříme a stále mícháme od dna
– hrnec s polentovou kaší přiklopíme poklicí a odstavíme z varné plochy
– kaši necháme pod poklicí ještě 15 minut

– dva plechy na pečení vyložíme pečícím papírem a potřeme olejem

– 1|2 teplé polentové kaše rozprostřeme stejnoměrně na celou plochu plechu (totéž uděláme s druhou polovinou)
– placky rozetřeme cca na 0,5-1 cm výšky
– vložíme do trouby a pečeme 15 – 20 minut při 170°C (jakmile se na povrchu vytvoří krusta, plech z trouby vyndáme)

– 150 ml olivového oleje nalijeme do menšího hrnce, který vložíme do vodní lázně
– oloupeme česnek a stroužky vložíme do oleje
– ve vodní lázni zahřejeme olej až k bodu varu, pak česnek zaklopíme a 5-10 minut mírně povaříme

Polentové chipsy

– ještě teplou polentu naporcujeme na čtverce cca 10×10 cm a poté na trojúhelníkové chipsy
– na talíři polijeme chipsy horkým česnekovým olejem a dozdobíme stroužky česneku
– polentu podáváme se zeleninou, salátem nebo jako přílohu k masu

Čekankový salát s javorovou zálivkou

Čekankový salát

– z bulvy čekanky odstraníme horní listy
– bulvu rozčtvrtíme a jednotlivé čtvrtky nakrájíme na 0,5 cm proužky
– v hrnku zahřejeme 4 PL olivového oleje
– anýz s feniklem jemně nadrtíme a vsypeme do teplého oleje
– jakmile ucítíme vůni koření, olej odstavíme z varné plochy
– odšťavníme půl pomeranče a půl citronu
– zbylou půlku pomeranče oloupeme, nakrájíme na menší kousky a přimícháme k čekance
– šťávu z citrusů vmícháme s javorovým sirupem do teplého oleje
– salát v míse zalijeme zálivkou, doplníme např. kozím sýrem, pokrájenými datli…, promícháme a necháme alespoň 1 hodinu proležet

Čekankový salát s kozím sýrem

Dobrou chuť!

M M

Podobné články