- RubrikaFOOD

6 melounových receptů na letní párty

1.7.2017

Každý, kdo často vaří, dobře ví, jak je náročné udržet jídelníček zdravý a s nápadem. V každodenním shonu je snadné sklouznout k několika osvědčeným receptům. S nimi se ale může do kuchyně nenápadně vplížit nuda. Podívejte se na pár zajímavých receptů a oživte menu pro sebe a své blízké dobrotami s melounem. Tohle veselé letní menu přinese do vaší kuchyně osvěžení v parných dnech a porci zdraví k tomu.

Melouny obsahují vitamín A, C, B6, draslík, lykopen, nenajdete v nich žádné tuky ani cholesterol. Melouny Bouquet si navíc kromě jejich výjimečné šťavnatosti užijete díky tomu, že nemají žádné pecky. Jsou sladké a budou chutnat i těm nejnáročnějším strávníkům.

Melounovo-jahodový shake

2 šálky melounu Bouquet nakrájeného na kostky
2 šálky očištěných čerstvých jahod
1 střední banán, oloupaný a nakrájený
1 kelímek (200g) citronového netučného jogurtu

Smoothie nanuky

melounovo-jahodový shake
malé papírové košíčky
dřívka na nanuk

Do mixéru vložte veškeré suroviny a mixujte, dokud není nápoj jemný a napěněný. Pokud máte raději sladší nápoje, použijte banány, které jsou již velmi zralé. Shake pak není potřeba doslazovat. Okamžitě podávejte.

Od shaku k nanukům je to už jen krůček. Nalijte melounovo-jahodový shake do malých papírových košíčků, třeba do těch, co vám zbyly po pečení muffinů. Vložte do mrazáku. V půlce zamražování vložte do košíčků nanuková dřívka nebo plastovou lžičku. K přípravě můžete použít také zmrzlinovač.

Melounové caprese

červený nebo žlutý bezpeckový meloun Bouquet
mozzarellu
bazalku nebo meduňku
olivový olej
balzamico

Pokud si chcete vyhrát a mít talíř jako z restaurace, vykrájejte kulatou formičkou meloun a mozzarellu. Pokud nemáte tolik času, stačí nakrájet tyto suroviny na kostky. Poklaďte je střídavě na talíř. Dochuťte olivovým olejem, balzamicem a ozdobte bylinkami.

Lívance s melounem

Suroviny na 2 porce:

8 předem připravených borůvkových lívanců (8 cm v průměru), ochlazených na pokojovou teplotu
šálek smetanové zmrzliny
6 plátků melounu Bouquet bez pecek, 1,5 až 2 cm silných, 8 cm v průměru, zbavených
přebytečné šťávy

Položte lívanec na servírovací talíř. Naneste na něj stejnoměrné množství zmrzliny. Zakryjte plátkem melounu. Pokračujte v pořadí lívanec – zmrzlina – meloun, dokud nebudete mít každý sendvič složený ze čtyř lívanců a tří kusů melounu. Počet pater ve své lívancové věži si samozřejmě můžete upravit podle sebe. Vršek ozdobte lžičkou zmrzliny a několika borůvkami, případně kouskem melounu. Lívance nejlépe ihned podávejte. Pokud na hosty čekáte, přikryjte lívance a zchlaďte je v mrazáku, aby se zmrzlina neroztekla.

Špagetový salát s melounem

bezpeckový meloun Bouquet
250 g špaget
salátová okurka
1 červená cibule
máta
3 lžíce limetkové šťávy
2 až 3 lžíce olivového oleje
100g sýru feta
sůl, pepř

Špagety nebo těstoviny, které máte po ruce, uvařte dle návodu, aby byly al dente. Mezitím omyjte okurku a společně s cibulí ji nakrájejte na tenké plátky. Meloun Bouquet a sýr feta nakrájejte na kostky velikosti zhruba 1 centimetr. Mátu omyjte a nasekejte. Připravte zálivku z limetkové šťávy a olivového oleje, osolte ji a opepřete. Uvařené těstoviny naservírujte na talíř, přidejte okurku, meloun, cibuli a pokapejte připravenou zálivkou. Nakonec posypte sýrem feta a ozdobte mátou.

Melounové mojito

zhruba 7 kostek bezpeckového melounu Bouquet
4 cl světlého rumu (například Bacardi Carta Blanca)
limetku
10 lístků máty
3 lžičky třtinového cukru
sodu na dolití

Do mixéru vložte meloun a rozmixujte. Do sklenice hoďte nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr a rozmačkejte je například pomocí vařečky. Přidejte rozmixovaný meloun. Po okraj sklenice nasypte drcený led. Nalijte světlý rum a dolijte sodou. Na sklenici naaranžujte trojúhelníček melounu a doplňte snítkou máty.

Více informací najdete na www.nejlepsimelouny.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/BOUQUETovoce.

Podobné články