- RubrikaRecepty

Sladké tipy na den dětí: Domácí mandlové těsto, ovocný piškotový dort

29.5.2013

Blíží se Mezinárodní den dětí a pokud ještě nevíte, čím vaše miláčky překvapit, zkuste naše sladké recepty.

Připrav si:

mandlové těsto: 200g mandlových lupínků (nebo loupaných mandlí), 200g přírodního cukru nebo bílého moučkového cukru, 2-3 PL vlažné vody nebo přírodní šťávy (získáme 400g marcipánu)

ovocný piškotový dort: 2 balení cukrářských piškotů (cca 60 ks), 2 měkké tvarohy, 1 šlehačku, 4-6 PL cukru, 1 vaničku čerstvých borůvek a malin (cca 2 x 150g), 2 cm širokou a 120 cm dlouhou stuhu, 1 dortovou formu – průměr 20 cm

Pracovní postup:

Mandlové těsto

– mandlové lupínky najemno umeleme s přírodním cukrem (pokud použijeme moučku, cukr nemusíme mlít)
– mandlovou moučku promícháme s cukrem a ke směsi přidáme 2 PL vody
– směs třeme lžící o stěny misky tak dlouho, až se začne slepovat (mandle pustí po chvilce olej a těsto začne být kompaktní)
– pak hněteme těsto ještě několik minut v rukou (všechny složky se ještě lépe spojí)
– nyní je hotové základní těsto neutrální bílé nebo krémové barvy (záleží na druhu cukru)
– těsto můžeme zabalit do folie a uložit do lednice i na pozdější spotřebu
– z těsta lze hned začít vyrábět požadovaný tvar nebo figurku
– tohle mandlové těsto je hrubší než kupovaný marcipán, ale o to více je chutově lahodnější než těsta ze sušeného mléka s mandlovou esencí
– náš marcipán lze tvarovat i do figurek
– při barevní je třeba počítat s přírodní šťávou a ubrat vodu nebo ji vůbec nedávat – doporučujeme vyzkoušet si nejprve základní těsto s vodou (např. 100g madlových lupínků, 100g cukru a 1 PL vody), poté sami uvidíte, jaké množství těsta od jednotlivých barev budete potřebovat na požadovanou figurku

barvení přírodními šťávami:

zelená barva: špenátová šťáva (netřeba se bát změny chuti – dominantní sladká mandlová chuť zůstane)

růžová (červená) barva: malinová, rybízová, jahodová nebo řepná šťáva

světle hnědá barva: zajistí přírodní třtinový cukr

tmavohnědá čokoládová barva: do suché směsi zamícháme 2-4 PL kakaa (pro správnou konzistenci těsta zvýšíme množství vody cca 4 PL)

žlutá barva: do suché směsi vmícháme 1 čl kurkumy (vodu nepřidáváme)

oranžová barva: mrkvová šťáva

bílá barva: použijeme bílý moučkový cukr (ne přírodní)

Ovocný piškotový dort

Ovocný dort

– tvarohy utřeme s cukrem do hladkého krému
– ušleháme šlehačku a zlehka ji vmícháme do tvarohu
– 1|2 ovoce zapracujeme do krému
– dno dortové formy vyložíme jednou vrstvou piškotů
– na piškoty navsrtvíme 1|3 krému a opět ji pokryjeme piškoty
– dor budem mít celkem 3 vrstvy piškotů a 3 vrstvy krému (končíme krémem)
– na poslední krémovou vrstvu rozprostřeme zbylou 1|2 ovoce
– dort ve formě necháme v lednici uležet ho druhého dne
– další den vyndáme dort z formy a po celém obvodu nalepíme těsně vedle sebe piškoty
– hotový dort obvážeme stuhou a slavnost může začít

Ovocný dort

Dobrou chuť!

Sdílet

M M

Podobné články