- RubrikaRecepty

Seitan na divoko se šípkovou omáčkou a bramborovým knedlíkem po rakousku

30.10.2013

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Seitan na divoko: 4 plátky seitanu, divoké koření – 2 bobkové listy, 4 kuličky jalovce, nového koření a pepře; 4 PL slunečnicového oleje, 1 červenou cibuli, 2 PL sójové omáčky, 2 PL rostlinného sádla ( k dostání v DM drogerii)

Šípková omáčka: zelené bylinky – stonek šalvěje, libečeku, saturejky, tymiánu a rozmarýnu; kořenovou zeleninu – 2 mrkve, 1 petržel, 1|4 celeru, 1 cibuli; sůl, 100 ml červeného vína, 1 PL Meizeny, 2 PL másla, 1-3 PL cukru, 3-4 hrnky šípků nebo 500 ml šípkového protlaku, velmi jemný cedník na propasírování vařených šípků, čisté jemné plátno (velikosti kapesníku)

Bramborové knedlíky po rakousku: 200g vařených oloupaných brambor, 400g syrových oloupaných brambor, sůl; hrnec s pařáčkem, jemné struhadlo

Pracovní postup:

Seitan na divoko

Seitan na divoko

– kuličky koření rozdrtíme na jemno v hmoždíři
– koření promícháme s olejem a sójovou omáčkou
– vzniklou marinádou potřeme plátky a necháme je alespoň 2 hodiny proležet (lze i den předem)

– rozehřejeme rostlinné sádlo (případně trochu másla s olejem), zesklovatíme cibulku a přidáme marinovaný seitan
– plátky z každé strany chvilku na cibulce orestujeme a necháme pod pokličkou v teple (plátky jsou hotové během 10 minut, proto je připravujeme až když máme hotovou omáčku a knedlíky)

seitan

Šípková omáčka

– šípky omyjeme, odkrojíme stopku a bubák a zalijeme je v hrnci studenou vodou (tolik, aby byly ponořené)
– šípky povaříme cca 30 minut
– ještě teplé šípky po částech propasírováváme přes cedník (odloučíme jadérka a drobné nečistoty)
– vodu, ve které se šípky vařily, přelijeme přes plátno na cedníku (zachytí se ještě případné chloupky)

– kořenovou zeleninu, všechny zelené bylinky, cibuli a sůl zalijeme 1 l studené vody a 30 minut povaříme
– vývar přecedíme
– vychladlou vařenou zeleninu nakrájíme na drobno a krátce na másle orestujeme (pokud máme pár vydlabaných čerstvých šípků, přidáme je k zelenině)

zelenina

– v hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme cukr, který necháme lehce zkaramelizovat
– přilijeme uvařený protlak ze šípků, promícháme a dolijeme vývar
– v hrnku si rozmícháme v trošce studené vody Meizenu
– omáčku přivedeme k varu a pak vmícháme škrob; povaříme 5 minut
– ke konci vaření přilijeme červené víno a omáčku odstavíme z varné plochy (případně ji ještě dosladíme)

Šípková omáčka

– pokud na omáčku použijeme již hotový šípkový protlak nebo koupenou šípkovou marmeládu, cukr vynecháme

Bramborové knedlíky po rakousku

– do hrnce s pařáčkem přilijeme vodu a přivedeme ji k varu (než uděláme knedlíky, necháme vodu pod pokličkou, aby nevychladla, ale byla připravena k vaření)

– nastrouháme vařené brambory
– nastrouháme syrové brambory (syrové brambory rychle modrají, proto je strouháme jako druhé v pořadí)
– do bramborové směsi přidáme lžičku soli a vše dobře promícháme (nejlépe rukama); dokonale prohněteme syrové brambory s vařenými
– z těsta uděláme 4 koule (velikosti tenisáku)

Příprava knedlíku

– knedlíky hned vložíme na pařáček v hrnci a vodu přivedeme opět k varu
– vaříme pod pokličkou za mírného varu cca 20 minut

Rakouské knedlíky

Vařený knedlík hned posadíme do středu nahřátého talíře, přidáme seitan, přilijeme omáčku a navrch dozdobíme orestovanou zeleninou.

Tip pro milovníky masa: k omáčce a knedlíkům lze dát i klasické uzené maso, které povaříme v trošce vody

Šipková omáčka a uzené maso.Dobrou chuť!

Sdílet

M M