- RubrikaRecepty

Ryby na bylinkách, lipový salát

24.5.2013

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Ryby na bylinkách: 4- 8 vykostěných filetů kapra nebo lososa i s kůží, 6 snítek čerstvého rozmarýnu, 6 snítek čerstvého tymiánu, 2 citrony, pepř, sůl, olivový olej, 4 plátky másla

Lipový salát: 10 lipových listů (množství na 1 porci menší mističky), 1-2 květy česneku, 2 PL chlebových krutonků, 1 PL olivového oleje, 1 čl citronové šťávy

Pracovní postup:

Ryby na bylinkách

Losos na bylinkách

– filety omyjeme, osušíme, posolíme a dochutíme čerstvě najemno namletým pepřem
– kůži lehce nařízneme na několika místech
– rozehřejeme 4 PL oleje na pánvi s nepřilnavým povrchem
– do rozpáleného oleje položíme rybu kůží dolů
– restujeme cca 2-3 minuty (až kůžička zezlátne)
– filet otočíme a opět krátce orestujeme
– ze snítky rozmarýnu a tymiánu otrháme jednotlivé lístky a přidáme je na pánvičku
– k bylinkám položíme plátky másla, jakmile se máslo rozpustí, přilijeme citronovou šťávu z 1 citronu a opatrně promícháme
– směs necháme již jen 1 minutu prohřát
– rybu hned servírujeme na talíře a polijeme bylinkovým sosem
– porci můžeme dozdobit ještě trochou zelených bylinek a případně plátkem citronu

Losos na bylinkách

Lipový salát

Lipový salát

– nasbíráme si přimo ze stromu mladé lipové listy (můžeme i velké, jsou též křehké a zase více „masité“)
– listy doma opereme ve vodě a rozdělíme podle velikosti (větší listy nakrájíme na proužky nebo pouze natrháme, menší lístky necháme celé)
– listy v misce zakápneme olivovým olejem a trochou citronové šťávy
– k salátu přidáme jednotlivé kvítky z česnekového květu
– salát promícháme a necháme 1 hodinu v chladu proležet
– salát můžeme doplnit i osmaženými chlebovými krutonky nebo kousky kozího sýru

Lipový salát s krutony

Dobrou chuť!

Recept – ryby na bylinkách jsme testovali podle Itala v kuchyni.

Sdílet

M M