- RubrikaRecepty

Polenta se žampiony, Fišpánské koláče

13.6.2013

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Polenta se žampiony: 250g kukuřičné krupice, 500g žampionů, 1,5 l mléka (nebo vody), 1 PL soli, 1 PL oregana, 4 mladé cibulky, 2 stroužky česneku, 100g parmezánu, 100 ml olivového oleje; 250 ml rajčatové šťávy nebo 6 rajčat (pro rajčatovou variantu)

Fišpánské koláče špaldové: 200g celozrnné špaldy, 300g bílé špaldy, 120g másla, 50g cukru, 2 žloutky, 250 ml mléka, 1|2 čl soli, 1 balíček droždí, 1 PL citrónové kůry, 1 vejce na potření těsta, 50g másla na pomazání hotových koláčů, 2 plechy vyložené pečícím papírem

bezlepkové: 100g pohanky, 250g hladké kukuřičné mouky, 50g amarantové mouky, 70g universální bezlepkové směsi (od firmy Natural); ostatní ingredience jsou ve stejném množství jako u špaldových koláčů (mléko a žloutky můžeme nahradit 300ml sójového mléka)

náplň: 3 červená jablka, 3 žlutá jablka, 500g tvarohu, hrst rozinek, 2 žloutky, 4 bílky (použijeme zbylé bílky od těsta), 100g cukru,

1 PL citronové šťávy, cukr na pocukrování

Pracovní postup:

Polenta se žampiony

Polenta se žampiony

– osolené mléko (vodu) přivedeme k varu
– krupici sypeme za stálého míchání do vroucí tekutiny
– vaříme za nízké teploty cca 20 minut a neustále mícháme ode dna
– do vařené kaše vmícháme nastrouhaný parmezán a pod poklicí necháme polentu „dojít“
– cibulku, česnek a žampiony nakrájíme nadrobno
– rozehřejeme olej, přidáme oregano a po chvilce žampiony s cibulí a česnekem
– krátce restujeme, pak směs přiklopíme a 10 minut podusíme pod pokličkou
– pokud děláme rajčatovou variantu, vmícháme k žampionům na závěr dušení rajčatovou šťávu (nebo nakrájená čerstvá rajčata)
– zapékací plech vytřeme olivovým olejem
– polentu rozprostřeme na dno plechu do 1,5 cm vrstvy
– nahoru rovnoměrně navršíme směs žampionů, včetně šťávy ve které se dusily
– zapékáme v troubě při 220°C přibližně 20 minut

Fišpánské koláče

Fišpánský koláč

Tak tenhle recept vznikl na základě shlédnutí české pohádky Fišpánská jablíčka. Filmová kuchařka tak „uždibovala“ hotové koláče, že se nám „mezi námi“ sliny sbíhaly.

Neodolali jsme a o výsledek se dělíme…

– všechny mouky promísíme společně s droždím a citronovou kůrou
– v míse našeháme žloutky s cukrem do pěny
– máslo rozehřejeme a přlijeme do mísy, poté přilijeme i mléko
– do tekutiny po částech zapracováváme mouku
– těsto dobře propracujeme, až se začne odlepovat od stěn
– mísu s těstem zakryjeme utěrkou a necháme 1,5 hodiny v teple kynout
– jablka omyjeme, rozčtvrtíme a vykrojíme jadřinec
– z jednotlivých čtvrtek nakrájíme 0,5 cm měsíčky
– plátky jablek pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly
– tvaroh utřeme se žloutky a cukrem
– k tvarohu přidáme rozinky (můžeme je 2 hodiny předem namočit do trocha rumu nebo vody)
– všechny bílky ušleháme do tuhého sněhu
– sníh zlehka zapracujeme do tvarohu
– vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů
– z každého dílu zakulatíme bochánek, který posadíme na plech vyložený pečícím papírem
– bochánky necháme cca 10 minut v teple nakynout
– poté každý bochánek prsty nebo malým válečkem rozválíme na na koláč o průměru cca 17 cm
– opět necháme těsto 10 minut v teple nakynout
– okraje vykynutých koláčů potřeme rozšlehaným vajíčkem (nebo mlékem)
– střed každého koláče vyplníme tvarohem (náplň si předem rozdělíme na 8 stejných dílů)
– každý koláč posázíme dokola jablečnými plátky (střídavě červené a žluté)
– pečeme v troubě 15-20 minut při 160°C
– hned po vyndání z trouby pomažeme koláče rozpuštěným máslem a pocukrujeme

Fišpánský koláč

P.S.: Jablka lze i oloupat, pokud někomu vadí slupka při jedění. Ale v této pohádce byla slupka na jablíčkách dost důležitá, proto jsme je neloupali.

Dobrou chuť!

Sdílet

M M