Friday 25.4.2014

Sladké tipy na den dětí: Domácí mandlové těsto, ovocný piškotový dort

Autor článku:

|

29.5.2013

|

Rubrika:  

Zavař si
Sladké tipy na den dětí: Domácí mandlové těsto, ovocný piškotový dort

Blíží se Mezinárodní den dětí a pokud ještě nevíte, čím vaše miláčky překvapit, zkuste naše sladké recepty.

Připrav si:

mandlové těsto: 200g mandlových lupínků (nebo loupaných mandlí), 200g přírodního cukru nebo bílého moučkového cukru, 2-3 PL vlažné vody nebo přírodní šťávy (získáme 400g marcipánu)

ovocný piškotový dort: 2 balení cukrářských piškotů (cca 60 ks), 2 měkké tvarohy, 1 šlehačku, 4-6 PL cukru, 1 vaničku čerstvých borůvek a malin (cca 2 x 150g), 2 cm širokou a 120 cm dlouhou stuhu, 1 dortovou formu – průměr 20 cm

Pracovní postup:

Mandlové těsto

- mandlové lupínky najemno umeleme s přírodním cukrem (pokud použijeme moučku, cukr nemusíme mlít)
- mandlovou moučku promícháme s cukrem a ke směsi přidáme 2 PL vody
- směs třeme lžící o stěny misky tak dlouho, až se začne slepovat (mandle pustí po chvilce olej a těsto začne být kompaktní)
- pak hněteme těsto ještě několik minut v rukou (všechny složky se ještě lépe spojí)
- nyní je hotové základní těsto neutrální bílé nebo krémové barvy (záleží na druhu cukru)
- těsto můžeme zabalit do folie a uložit do lednice i na pozdější spotřebu
- z těsta lze hned začít vyrábět požadovaný tvar nebo figurku
- tohle mandlové těsto je hrubší než kupovaný marcipán, ale o to více je chutově lahodnější než těsta ze sušeného mléka s mandlovou esencí
- náš marcipán lze tvarovat i do figurek
- při barevní je třeba počítat s přírodní šťávou a ubrat vodu nebo ji vůbec nedávat – doporučujeme vyzkoušet si nejprve základní těsto s vodou (např. 100g madlových lupínků, 100g cukru a 1 PL vody), poté sami uvidíte, jaké množství těsta od jednotlivých barev budete potřebovat na požadovanou figurku

barvení přírodními šťávami:

zelená barva: špenátová šťáva (netřeba se bát změny chuti – dominantní sladká mandlová chuť zůstane)

růžová (červená) barva: malinová, rybízová, jahodová nebo řepná šťáva

světle hnědá barva: zajistí přírodní třtinový cukr

tmavohnědá čokoládová barva: do suché směsi zamícháme 2-4 PL kakaa (pro správnou konzistenci těsta zvýšíme množství vody cca 4 PL)

žlutá barva: do suché směsi vmícháme 1 čl kurkumy (vodu nepřidáváme)

oranžová barva: mrkvová šťáva

bílá barva: použijeme bílý moučkový cukr (ne přírodní)

Ovocný piškotový dort

Ovocný dort

- tvarohy utřeme s cukrem do hladkého krému
- ušleháme šlehačku a zlehka ji vmícháme do tvarohu
- 1|2 ovoce zapracujeme do krému
- dno dortové formy vyložíme jednou vrstvou piškotů
- na piškoty navsrtvíme 1|3 krému a opět ji pokryjeme piškoty
- dor budem mít celkem 3 vrstvy piškotů a 3 vrstvy krému (končíme krémem)
- na poslední krémovou vrstvu rozprostřeme zbylou 1|2 ovoce
- dort ve formě necháme v lednici uležet ho druhého dne
- další den vyndáme dort z formy a po celém obvodu nalepíme těsně vedle sebe piškoty
- hotový dort obvážeme stuhou a slavnost může začít

Ovocný dort

Dobrou chuť!


2ban-468x60.gif



Autor článku

M M

M M

Komentuj článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>