- rubrikaFOOD

Na Gastrofestu se potká mořský ďas s dobrotami z císařského Schönbrunnu

6.11.2015
Comments are off for this post

Bude to znovu velká gastronomická show. Pořadatelé 19. ročníku Gastrofestu na výstavišti v Českých Budějovicích od 12. do 14. listopadu očekávají minimálně stejnou návštěvnost jako loni, kdy přesáhla sedmnáct tisíc lidí. Chuťové buňky bude přitahovat mořský ďas nebo tygří krevety, sarančata, červíci a spousty dalších specialit z domácích a světových kuchyní. Žaludky příchozích zaplní tuny jídla. Hlavní

Bude to znovu velká gastronomická show. Pořadatelé 19. ročníku Gastrofestu na výstavišti v Českých Budějovicích od 12. do 14. listopadu očekávají minimálně stejnou návštěvnost jako loni, kdy přesáhla sedmnáct tisíc lidí. Chuťové buňky bude přitahovat mořský ďas nebo tygří krevety, sarančata, červíci a spousty dalších specialit z domácích a světových kuchyní. Žaludky příchozích zaplní tuny jídla.

Hlavní atrakcí se jako každoročně nepochybně stane Gourmet rendezvous, což je zcela výjimečná exhibice kuchařů ze světové elity, ale i těch, kteří se pilně snaží dohonit své vzory. Kuchařské pódium na konci prohlídkové trasy v pavilonu T1 svým vystoupením zaplní dvaačtyřicet účinkujících, mezi nimiž se objeví šéfkuchař Radek Příhonský z karlovarského Grandhotelu Pupp, Miroslav Dušek, jenž vařil třem americkým prezidentům a teď vládne Rotundě v Nových Hradech, či Tomio Okamura se svým japonským kuchařem.

Během rendezvous se premiérově představí skotská a novozélandská kuchyně. Comeback oslaví dlouho opomíjená kuchyně z C. a K. rakousko-uherské monarchie, kterou předvede Tomáš Böhm, jehož babička vařila v Schönbrunnu pro císaře pána. Nedostatek zájmu určitě neohrozí ani ukázky a ochutnávky z kuchyně indické, řecké, španělské, kubánské, francouzské, bavorské, slovenské, ukrajinské nebo přehlídka dobrot typických pro Kanárské ostrovy a speciality připravené z darů mnoha světových moří.

Kuchaři se budou fotit do knihy

Součástí Gastrofestu bude již 10. ročník prestižní kulinářské soutěže profesionálů Český kapr, tentokrát s košíkem bylinek, který pořádá Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka Šumava. Znovu se uskuteční Makro HoReCa pětiboj, největší gastronomická soutěž na území republiky. V pavilonu Z ji bude moderovat Markéta Hrubešová. Na řadu přijde i 13. ročník Dýňového šampionátu pořádaného nejlepším českým carvingovým specialistou Luďkem Procházkou (také v pavilonu Z).

Jihočeští cukráři a pekaři odprezentují šikovnost studentů i profesionálů v tradiční soutěži nazvané Budějovické mlsání a Jihočeská centrála cestovního ruchu uspořádá workshop pro zástupce poskytovatelů služeb spojených s kongresovou turistikou. Dvacítka restaurací v jihočeské metropoli se paralelně zapojí do festivalu pod hlavičkou společné akce Na Martina do Českých Budějovic. „Na příští ročník chystáme velkou kuchařskou knihu. Proto letos nafotíme celou plejádu kuchařů a barmanů,“ říká organizátor Gastrofestu Vladimír Tůma.

Autor textu Ladislav Lhota, foto Ján Honza

Sdílet
Podobné články