- RubrikaRecepty

Lilkové kari, grilované rolky z lilku

24.6.2013

Budeme vařit klasiku z neklasiky. Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými. Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Lilkové kari: 4 střední lilky, 4 mladé cibulky i s natí, 2 stroužky česneku, 4 čerstvá rajčata, 400 ml konzervovaných rajčat, 1 chilli papričku, 1 čl od každého koření: hořčičné semínko, kumín, chilli, kurkuma, mletý koriandr (nebo 2 PL kari koření), sůl, 100 ml olivového oleje, svazek čerstvého koriandru (případně petrželky)

Rolky z lilku: 2-3 balení feta sýru, 3-4 lilky, olivový olej, lístky čerstvé šalvěje (20 ks), 5 špejlí

Pracovní postup:

Lilkové kari

Lilkové kari

– lilky omyjeme, odřízneme stopku a na několika místech je propíchneme vidličkou
– lilky položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 200°C cca 30 minut
– lilky se nafouknou a kůže postupně zhnědne
– pečené lilky rozpůlíme a necháme vychladnout
– česnek, chilli papričku a cibulky s natí nadrobno nakrájíme
– čerstvá i konzervovaná rajčata nakrájíme na kostičky
– z vychladlého lilku vydlabeme lžící dužinu
– dužinu rozmačkáme vidličkou nebo pokrájíme na kousky
– rozehřejeme olej, vsypeme hořčičné semínko, nádobu zaklopíme a počkáme až hořčice začne „vystřelovat“ (semínko se otvírá)
– přidáme ostatní koření (nádobu již nepřiklopujeme) a necháme rozvinout všechnu vůni (pozor! nepřepálit – proces trvá jen pár vteřin)
– přisypeme česnek, cibulku a chilli papričku, promícháme
– jakmile cibule zesklovatí, přidáme všechna nakrájená rajčata i s protlakem
– směs promícháme a 5 minut pod pokličkou podusíme
– nakonec přisypeme rozmačkaný lilek, promícháme a opět 5 minut pod pokličkou prohřejeme
– směs odstavíme z varné desky

Lilkové kari

– koriandr (petrželku) najemno nakrájíme, část vmícháme do kari a zbytek použijeme na ozdobení
– lilkové kari chutná teplé i studené, s bagetkou, topinkou nebo i rýží

Grilované rolky z lilku

Grilované rolky z lilku

– lilky omyjeme, oba konce odkrojíme a podélně nakrájíme na 0,5 cm plátky
– plátky rozložíme na plech, osolíme a necháme 30 minut odležet (pustí vodu)
– poté lilkové plátky osušíme a z obou stran potřeme olivovým olejem
– plátky rozprostřeme na grilovací mřížku a grilujeme je cca 3 minuty z každé strany
– feta sýr nakrájíme na 4 cm dlouhé hranolky tak, aby se nedrolily (množství zvolíme podle množství lilkových plátků)
– špejle namočíme do studené vody
– změklé plátky sundáme z mřížky a rozložíme si je na prkénko
– na každý lilek položíme sýr, lístek šalveje a pak plátek zarolujeme
– rolky napichujeme na špejle (1špejle: 4-5 rolek)
– lilkové rolky rozložíme opět na grilovací mřížku a grilujeme 5 minut

TIP: k rolkám doporučujeme náš jogurtový drezing s medvědím česnekem.

Dobrou chuť!

inspirovali jsme se „Na grilu u p. Polreicha“ a v knize „To nejlepší z vegetariánské kuchyně“.

Sdílet

M M