- rubrikaFOOD

Ke specialitám světových kuchyní na Gastrofestu bude patřit i dušené maso z hroznýše královského

7.11.2014

Největší počet kuchařů, cukrářů, číšníků a barmanů se pohromadě znovu sejde při 18. ročníku Gastrofestu na českobudějovickém výstavišti a dvaceti sedmi restauracích v jihočeské metropoli od 13. do 15. listopadu. Výstaviště očekává nápor osmnácti tisíc návštěvníků, v restauracích se budou těžko hledat volné židle. České Budějovice ožijí gastronomickým festivalem, do něhož se zapojí 186 vystavovatelů na více

Největší počet kuchařů, cukrářů, číšníků a barmanů se pohromadě znovu sejde při 18. ročníku Gastrofestu na českobudějovickém výstavišti a dvaceti sedmi restauracích v jihočeské metropoli od 13. do 15. listopadu. Výstaviště očekává nápor osmnácti tisíc návštěvníků, v restauracích se budou těžko hledat volné židle.

České Budějovice ožijí gastronomickým festivalem, do něhož se zapojí 186 vystavovatelů na více než stovce stanovišť. Prohlídková trasa mezi pavilony a stánky v areálu výstaviště měří téměř dva kilometry. Lidé uvidí v permanenci několik set domácích i zahraničních kuchařů a cukrářů – loni jich bylo spolu s barmany a číšníky 334, přičemž na jednom místě se jich pracovně sešlo 136 a vznikla společná fotografie pro Agenturu Dobrý den. Tento rekord zřejmě letos padne.

Program třídenní akce zahrnuje soutěže Český kapr (na téma Český kapr v moderním pojetí), Makro HoReCa pětiboj (republikové finále hodnotící zručnost mladých kuchařů ze škol), Budějovické mlsání (pod patronací Střední školy obchodu, služeb a podnikání vznikne v pavilonu E5 rajská zahrada se dvěma tisíci výrobků z rukou aranžérů, cukrářů, pekařů a fotografů) a také Dýňový šampionát Czech Carving Cup (loni se zde shromáždilo 107 dýňových kreací).

Jan Sladký Kozina dostane klobouk z palačinek

K novinkám patří Svatební pavilon, vlastně stan, ve kterém lze nalézt inspiraci pro ideálně uspořádanou svatbu, dále speciality z argentinské a marocké kuchyně, holandské sýry, husí játra, ústřice, říční raci dovezení z americké Louisiany, dobroty připravené z isrijských lanýžů, Francouzský kout, Čokoládové království nebo kuchařská exhibice Miroslava Duška, jenž čtyřicet let pracoval v USA, vařil prezidentům Carterovi, Clintonovi a Obamovi a nyní připraví file z lososa s pastou a zeleninovým salátem.

Hlavní kuchařské pódium Gourmet rendezvous přivítá celkem šestatřicet exhibičních vystoupení, během nichž se ukáže také český národní tým kuchařů, který se chystá na světový šampionát do Lucemburska. Milovníci piva se zastaví v Plzeňském koutu zastoupeném vyhlášenými podniky Na Spilce a Švejk restaurant. Zdeněk Laur z budějovické restaurace Amigo a jeho spolupracovníci připraví vyhledávané speciality z mexické a španělské kuchyně, nabídnou dušené maso z hroznýše královského nebo grilovaný hmyz.

Počet zúčastněných kuchařů či sumu soutěžních výrobků při Budějovickém mlsání se chystají na Gastrofestu doplnit o další rekord tradičně i studenti z Výchovného ústavu v Hostouni, kteří před očima příchozích sestaví Kozinův klobouk z lívanců. Pokrývka hlavy chodského povstalce dosáhne průměru čtyři a půl metru. Ochutnávka lívanců bude samozřejmostí. Vstupné na gastronomický festival činí 100 korun, děti od šesti do patnácti let zaplatí polovic, zdravotně postižení lidé mají vstup zdarma.

Autor textu Ladislav Lhota, foto Ján Honza

Sdílet
Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.