- RubrikaRecepty

Hrášková polévka, nadýchaná bezlepková bublanina

30.7.2013

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Hrášková polévka: 2 hrnky čerstvého vyloupaného hrášku (nebo mraženého), 4 PL naklíčeného sezamu, 1 PL slunečnicového oleje, 1 PL čerstvé majoránky, sůl

Bezlepková bublanina: 400g třešní (rybízu), 240g směsi na pečení (1/3 polohr. kukuř.mouky, 1/3 rýžové mouky, 1/3 bezlep. směsi od firmy Natural), 6 vajec, 1/2 sáčku vinného kamene (bezfosfátový kypřící prášek), 6 lžic studené vody, 60g másla, 150g přírodního cukru, 1 PL citronové kůry; pečící papír

Pracovní postup:

Hrášková polévka

Hrášková polévka

– sezam namočíme 1-2 dny předem do trošky vody (vodu 2x denně měníme a semínka proplachujeme na sítku)
– odebereme 4 PL lžíce celých hrášků (necháme si je stranou na pozdější použití)
– ostatní hrášek smícháme s olejem, majoránkou a vše rozmixujeme na jemnou kaši
– kaši promícháme s celými hrášky a sezamem
– směs zalijeme 1 l vody 37°C teplé (při vyšší teplotě zničíme enzymy v zelenině)
– polévku trošku osolíme a ihned podáváme

Nadýchaná bezlepková bublanina

Nadýchaná bezlepková bublanina

– rozpustíme máslo
– oddělíme žloutky od bílků
– smícháme všechny mouky s vinným kamenem
bublanina2– vyložíme menší pekáček papírem na pečení
– žloutky, cukr a máslo vyšleháme do pěny
– přidáme citronovou kůru, 6 polévkových lžic studené vody a opět vyšleháme do pěny
– po částech zamícháme směs z mouky
– ušleháme tuhý sníh a zlehka ho zapracujeme do těsta
– těsto vlijeme do pekáčku a povrch posázíme celými třešněmi (rybízem)
– pečeme cca 25-30 minut při 160°C (horkovzdušná trouba)
– hotovou bublaninu můžeme pocukrovat

Dobrou chuť!

Sdílet

M M