- RubrikaRecepty

Fenyklové rizoto, pohankové palačinky se sirupem

4.6.2013

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Fenyklové rizoto: 400g rýže, 1 větší fenikl, 4 mladé cibulky, 6 PL olivového oleje, 1 čl mletého feniklu, 1|2 čl mletého bílého pepře,

1 l studeného zeleninového vývaru, 200 ml šlehačky

Pohankové palačinky: 1 l mléka (nebo 0,5l mléka a 0,5 l vody), 400g pohankové mouky, 1 celé vejce, špetka soli

náplň: čerstvé jahody, javorový sirup, šlehačka

Pracovní postup:

Fenyklové rizoto

Feniklové rizoto

– fenykl omyjeme, rozčtvrtíme a nakrájíme na 0,5 cm proužky (zelené výhonky si dáme stranou na ozdobu)
– cibuli oloupeme a i s natí nadrobno nakrájíme
– ve větším hrnci rozehřejeme olej, přidáme nadrcená fenyklová semínka a pepř
– jakmile se rozvine vůně koření, přisypeme cibulku i s čerstvým fenyklem
– restujeme cca 10 minut, až směs lehce zkaramelizuje (ze směsi odebereme 4 PL na dozdobení hotového rizota)

– rýži promyjeme na cedníku a přidáme ji do hrnce
– směs promícháme a přilijeme část vývaru
– opět promícháme a necháme chvíli vařit
– jakmile se vydusí vývar, přilijeme další a promícháme
– celý postup opakujeme tak dlouho, až spotřebujeme všechen vývar (rýže již bude téměř měkká)
– nakonec do rýže vlijeme šlehačku a opět promícháme
– hrnec odstavíme z varné desky a přiklopíme poklicí
– rýži necháme „dojít“ 10 minut pod poklicí (rýže má být al dente)

– rizoto hned podáváme
– kopečky na talíři dozdobíme fenyklem

Pohankové palačinky

Pohankové palačinky

– mléko ušleháme s vajíčkem a solí
– do mléka zašleháváme po částech pohankovou mouku
– rozehřejeme pánev s nepřilnavým povrchem a ,,smažíme,, bez oleje jednotlivé palačinky (cca 1 naběračka – 1 palačinka)
– palačinky ukládáme do mísy s poklopem, aby zvláčněly
– ušleháme si šlehačku a omyjeme jahody
– na talíři polijeme palačinky sirupem, přeložíme a ozdobíme jahodou s kopečkem šlehačky
– hned podáváme

Dobrou chuť!

Sdílet

M M