- RubrikaRecepty

Cizrnová polévka, tvarohové koblížky i bezlepkové

5.5.2013

Budeme vařit klasiku z neklasiky.
Přesněji vyjádřeno, nahradíme obvyklé suroviny těmi méně známými.
Vaříme pro 4 osoby.

Připrav si:

Cizrnová polévka s jogurtem: 250g cizrny, 2 mrkve, 1 petržel, 1|4 celeru, hrnek mražené zeleniny (hrášek, kukuřice), 2 PL másla, 2 PL olivového oleje, 200 ml bílého jogurtu, 2 čl kurkumy, 2 čl římského kmínu, 3 stroužky česneku, svazek zelených bylinek (petrželka, majoránka, pažitka)

Tvarohové koblížky: 250g tvarohu, 5 PL mléka (nebo jogurtu), 4 PL rumu, 150g hladké mouky,100g celozrnné špaldy, hrst rozinek, 1 PL cukru, 3 vejce, 1 PL citronové kůry, 1 vinný kámen (bezfosfátový prášek do pečiva), olej na smažení, cukr na obalování (jemný krystal smíchaný s vanilkovým cukrem)

bezlepková varianta: mouku nahradíme 125g universální bezlepkové směsi od firmy Natural, 75g rýžové mouky – ostatní ingredience zůstávají ve stejném poměru

Pracovní postup:

Cizrnová polévka

Cizrnová polévka

– cizrnu namočíme přes noc do studené vody
– ráno cizrnu slijeme a uvaříme do měkka ve 2 l vody (cca 1 hodinu)

– cibuli, česnek a zeleninu nadrobno nakrájíme
– rozehřejeme máslo s olejem
– přidáme koření, jakmile se rozvine jeho vůně, přisypeme cibuli s česnekem a necháme je zesklovatět
– přisypeme všechnu zeleninu a 5 minut restujeme bez pokličky (občas promícháme)
– k zelenině přidáme cizrnu, promícháme a podlijeme 1,2 l studené vody, osolíme
– polévku přivedeme k varu a vaříme 10 minut
– polovinu vařené zeleniny a cizrny vyjmeme děrovanou naběračkou z vroucí polévky a dáme stranou
– zbylu zeleninu a cizrnu v polévce najemno rozmixujeme
– přidáme jogurt, promícháme a již nevaříme
– rozmixovanou polévku doplníme na talíři zeleninou, kterou jsme si dali stranou
– každou porci dochutíme jemně sekanými zelenými bylinkami

Tvarohové koblížky i bezlepkové

Tvarohové koblížky

– obě mouky smícháme i s práškem do pečiva

– celá vajíčka našleháme s cukrem, mlékem (jogurtem) a rumem do pěny
– přidáme rozinky, citronovou kůru a tvaroh, promícháme
– po částech přisypeme mouku a zapracujeme

Jogurtové koblížky - těsto.

– pozvolna rozehřejeme v menším a hlubším hrnci olej (cca 3-4 cm oleje)
– kouskem těsta vyzkoušíme teplotu oleje (jestliže již pění, je olej připraven na smažení)

Tvarohové koblížky vykrojení
– polévkovou lžící vykrajujeme z těsta koblížky a vkládáme je do rozpáleného oleje
– koblížky se při smažení nemají dotýkat

Tvarohové koblížky - smažení.

– jakmile koblížky vložíme do oleje, hrnec přiklopíme a počkáme cca 30 sekund
– hrnec odklopíme, koblížky otočíme osmaženou stranou nahoru a smažíme ještě druhou syrovou část (již bez pokličky)
– usmažené koblížky necháme okapat na cedníku a ještě teplé je obalíme v cukru
– podáváme teplé i studené

Bezlepková varianta:

– opět promícháme universální směs s rýžovou moukou (bezlepková směs je trochu těžší a hrudková, rýžová mouka ji nadlehčí), poté vmícháme prášek do pečiva
– dále postupujeme jako u receptu s klasickou mouku
– bezlepkové těsto je o něco tužší, ale vykrajovat lžící jde velice dobře, dokonce lze kousky i zaoblit do kuliček

koule

TIP: rozinky v těstě můžeme nahradit nadrobno pokrájenými sušenými meruňkami, švestkami nebo brusinkami!

Na koblížkový recept jsme se inspirovali u cukrářky Markéty; bezlepková varianta je náš experiment, který se povedl i chutnal

Dobrou chuť!

Sdílet

M M

Podobné články